Hlavní obsah

V brněnské zoo se narodila levhartí dvojčata. Podívejte se na ně do porodního boxu

Právo, vtk
Brno

Novou chloubou brněnské zoo jsou dvojčata vzácného levharta cejlonského, která přišla na svět v noci na úterý. Zatím jsou v porodním boxu se svojí matkou Nayanou. Nejbližší dny budou pro ně kritické. Pokud je zvládnou, uvidí je návštěvníci zahrady ve výběhu za několik týdnů, nebo patrně až na jaře příštího roku. Odchov levhartů se v zoo zdařil po 17 letech.

BEZ KOMENTÁŘE: Levhartice v porodním boxu se svými mláďatyVideo: Zoo Brno

 
Článek

„Samozřejmě máme nesmírnou radost. Dělali jsme maximum proto, abychom mohli mít přírůstky u velkých koček. Mláďata jsou velká, vitální, pijí mateřské mléko a všechno je zatím na velmi dobré cestě,“ řekl Právu ředitel brněnské zahrady Martin Hovorka.

Zdůraznil, že zoo vystřídala devět levhartů cejlonských, než se chovatelům podařilo sestavit současný úspěšný pár složený z levhartice Nayany a jejího partnera Daana. Na svět přivedl potomky po čtyřech letech soužití. Odchov levhartů v zajetí je mimořádně složitý.

Foto: Zoo Brno

Novopečená matka dvou malých levhartíků Nayana

Původním domovem těchto kočkovitých šelem je ostrov Srí Lanka, kde jich ve volné přírodě žije již jen necelých 900. Proto jsou zapsané na Červeném seznamu ohrožených živočišných druhů. Posledním levhartem cejlonským narozeným v Brně byla v květnu 2000 samice Daisy, které našli před osmi lety chovatelé nový domov v Singapuru.

Reklama

Výběr článků

Načítám