Hlavní obsah

Štěněti zachránila život unikátní operace

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veterinářům ze státní Texas A&M University ve městě College Station se minulý týden povedlo zachránit malé štěně trpící vzácnou poruchou mozku. Největší výzvou pro veterináře bylo přijít na způsob, jak zacelit díru v lebce štěněte, aniž by muselo podstupovat další náročné operace. To se jim nakonec povedlo díky speciální paměťové pěně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Štěně podstoupilo unikátní operaciVideo: Reuters

 
Článek

Odborníci z texaské fakulty veterinární medicíny se stále snaží přicházet s novými operačními technikami a způsoby, jak pomoci zvířatům, která by jinak byla pravděpodobně utracena. Těžko říct, jaký osud by čekal malou fenku z útulku Darci Davenportové, nyní má před sebou snad plnohodnotný psí život.

Tříměsíční fenka přišla do útulku s poměrně vzácnou vrozenou poruchou. „Nazývá se meningoencefalokéla a jde v podstatě o výhřez části mozkové pleny a tkáně z lebky, který se utvoří ještě v děloze během vývoje,“ uvedl pro agenturu Reuters doktor Arturo Otamendi.

Implantát bude růst společně se štěnětem

Největší problém takového výhřezu je ten, že je vystaven vnějšímu prostředí a snadno se poškodí či protrhne. I když šlo o náročnou operaci, odstranit samotnou hmotu nebyl pro odborníky zase takový problém. Veterináři však řešili, jak zacelit fence díru do hlavy.

„Je stále ještě štěně a bude stále ještě růst a s ní i její lebka. Řešili jsme, jaký implantát použít, abychom díru zcela zacelili a fenka nemusela na další operace až povyroste,“ nastínil dilema týmu Otamendi. Veterinární tým do svého projektu nakonec zahrnul i odborníky z ostatních odvětví – zejména neurologie a chirurgie, a nakonec se podařilo vyvinout speciální paměťovou pěnu, která bude díru postupně zaplňovat.

Operace se povedla bez jakýchkoliv komplikací a štěně bylo z fakultní kliniky propuštěno. Pro malou fenku je příběh o to šťastnější, že se vzápětí dočkala i nového domova. „Hned, jak jsem ji viděla, věděla jsem, že je to pes pro mě,“ sdělila nová hrdá majitelka Theresa Clineová, která štěně pojmenovala Bubbles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám