Hlavní obsah

Putin dostal štěně alabaje

– Soči

Štěně středoasijského pasteveckého psa daroval ve středu turkmenský prezident Gurbanguly Berdimuhamedov svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Opožděně šlo o dar k Putinovým 65. narozeninám, které oslavil v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Putin dostal nového psaVideo: Reuters

 
Článek

„Máme společného přítele. Toto je světově jedinečný pes alabaj a já jsem ho dnes vzal s sebou,“ řekl turkmenský prezident ruskému, když mu štěně pojmenované Věrný předával. Putin psa převzal a políbil na čelo.

Alabaj je společně s ručně tkanými koberci a tisíce let starým plemenem pouštního plnokrevníka Achaltekinského koně na seznamu turkmenského národního dědictví, upozornila agentura Reuters, která také upozornila, že jde houževnaté a tvrdé psy, kteří se nebojí vlků a lidských agresorů.

Bývalý zubař Berdimuhamedov je autoritářským vládcem Turkmenistánu, který má čtvrté největší zásoby přírodního plynu na světě. S ruským prezidentem Putinem se setkal v rámci konference šéfů postsovětských států v ruském Soči. Turkmenský prezident by v Rusku rád dohodl obnovení nákupu turkmenského plynu. Rusko bylo dříve hlavním odběratelem, ale loni po sporech o ceně přestalo plyn odebírat. Od té doby je hlavním turkmenským odběratelem Čína.

Vladimir Putin dostal vzácná štěňata už dříve, například z Japonska nebo Bulharska.

Reklama

Výběr článků

Načítám