Hlavní obsah

V ukrajinské vesnici převážejí zesnulé do kostela lanovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé vesnice Pistyn, která leží v karpatských horách, vynalezli unikátní lanovkový systém. Jeho využití je však velmi nevšední – slouží k přepravě zesnulých přes místní řeku do kostela. Video s nevšedním vynálezem poskytla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ukrajinské vesnici přepravují rakve do kostela pomocí lanovky přes řekuVideo: AP

 
Článek

Inovativní pohřební průvod spojuje moderní metody s dávnými křesťanskými tradicemi. Řeka Pistynka rozděluje vesnici na dvě části. V jedné se nachází kostel se hřbitovem, ve druhé většina domů.

Místní řeka je široká, cesta do kostela naopak úzká. Vesničané se dlouhé roky potýkali s tím, že nebožtíky pracně přepravovali přes řeku ručně. S tím je ale nyní konec.

Lanovku vyrobili místní řemeslníci speciálně pro pohřební účely. "Přepravit rakev na druhou stranu bývalo velmi problematické. Proto jsme vymysleli tento způsob přepravy," sdělil agentuře AP jeden ze stavitelů Petro Beisyuk.

Někteří obyvatelé mají strach

Přestože celé zařízení prošlo řadou bezpečnostních testů, ne každému se pozdává. "Někteří obyvatelé se bojí a prosí, abychom je po smrti lanovkou nepřeváželi. Vždycky jim odpovím, že mrtvý člověk se nemá čeho obávat," řekl další ze stavitelů Mykola Todorak.

"Když zemřel velmi starý člověk, nezbyl už nikdo, kdo by rakev nesl. Býval to velký problém, který je však nyní vyřešený. Myslím, že každý je teď šťastný," uzavřela místní rodačka Paraska Repkaová.

Reklama

Výběr článků

Načítám