Levhartím rodičům Irmě a Suovi se na začátku dubna narodila dvě samičí mláďata. První měsíce strávila se svojí matkou schovaná ve doupěti mimo dosah okolního světa, aby se mohla snáze adaptovat na nové prostředí Twycross zoo.

Pár levhartích slečen se svým rodičům narodil v pořadí jako třetí sourozenecká dvojička. Společně se čtyřmi staršími sourozenci, narozenými v roce 2011 a 2013, jsou zařazeny do mezinárodního chovného programu. Cílem projektu je pomoc zoologickým zahradám k udržení geneticky zdravé populace levharta sněžného.

„Jsme přesvědčeni, že se z těchto slečen stanou silné a zdravé ženy, které nám pomohou udržet populaci sněžných levhartů v zoologických zahradách po celém světě,“ uvedl kurátor Miguel Bueno.

Řadí se mezi ohrožené druhy

Sněžný levhart je klasifikován Mezinárodním svazem ochrany přírody jako ohrožený druh. Pochází z oblasti střední Asie, jeho přirozeným prostředím jsou horské louky a pastviny. Často bývá kořistí pytláků pro svou měkkou, hustou srst.

V České republice je levhart chován v zoologických zahradách v Liberci, Plzni, Jihlavě a Ústí nad Labem. „První irbisové k nám dorazili z Berlína v roce 2004. Zatím poslední levhartí samička Chandra se nám narodila v dubnu 2015,” uvedl Martin Votruba z plzeňské zoo.

Během posledních šestnácti let klesla populace levharta sněžného nejméně o dvacet procent. Může za to ztráta jejich přirozeného prostředí i lovci. Experti odhadují, že v přírodě tak žije pouze maximálně sedm a půl tisíce jedinců levharta sněžného.