Hlavní obsah

Policisté zachránili žraloka obrovského, který uvízl na pláži

Novinky, Barbora Sirová

Žraloka obrovského našli místní obyvatelé na pláži na čínském ostrově Chaj-nan, který se nachází v Jihočínském moři. V úterý případ ohlásili místním strážníkům, rozměrného živočicha ale nakonec zpátky do vody dostala až pohraniční policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínští policisté zachránili žraloka uvízlého na plážiVideo: Reuters

 
Článek

Žralok obrovský je považován za největší existující parybu vůbec. Právem se mu říká také žralok velrybí. Může totiž dosáhnout až velikosti těchto mořských savců, po nichž dostal jméno. Je doložený případ, kdy jeden ze zástupců tohoto druhu dosáhl délky téměř 13 metrů a hmotnosti přes 21 tun.

Žralok obrovský, kterého v úterý vyplavilo moře, byl menších rozměrů, dostat ho z pláže zpět do moře dalo ale jeho zachráncům přesto pořádně zabrat. Na jeho záchraně spolupracovalo šest členů místní pohraniční stráže, informovala stanice CCTV.

Není znám případ, kdy by tento druh žraloka zaútočil na člověka. Stejně jako velryby se totiž živí planktonem, tedy drobnými organismy vznášejícími se v moři. Potravu filtruje skrze otevřená ústa, která mohou dosahovat šířky až 1,5 metru a vyzbrojuje je až 350 drobných zoubků.

Žraloci obrovští bývají obětí nelegálního rybolovu a cenným zbožím na černém trhu. Patří proto k ohroženým živočišným druhům.

Reklama

Výběr článků

Načítám