Hlavní obsah

Německý domov důchodců netradičně pomáhá svým klientům a slaví úspěchy

Novinky, Barbora Sirová

Demence je závažné mozkové onemocnění, které se projevuje především ztrátou paměti. Nemocní postupně selhávají ve svých denních aktivitách a často končí upoutáni na lůžko. Svérázný způsob, jak je znovu probudit k životu, má Gunter Wolfram, ředitel domova důchodců v Drážďanech. Prostory ústavu vybavuje retro předměty, které v pacientech probouzejí ztracené vzpomínky i schopnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V domově důchodců v Drážďanech to vypadá jako za socialismuVideo: AP

 
Článek

Degenerativní porucha mozkové tkáně zvaná demence postihuje nejčastěji pacienty starší 60 let. Její podstatou jsou různé chorobné procesy, jakými je například Alzheimerova nemoc. Pacienti ztrácí schopnost paměti i orientace v prostoru a v pokročilých fázích je pro ně takřka nemožné reagovat na okolní prostředí.

Často se však stává, že se jim vybaví některý moment jejich života, který se odehrál ještě před nástupem nemoci. Podle doktorky Herlindy Maggesové z berlínské univerzitní nemocnice si mohou vzpomenout i na jisté okamžiky z dětství nebo mládí, a to přesto, že jejich krátkodobá paměť selhává.

Paměťová terapie

Dlouhodobou paměť pomáhají oživit důvěrně známé předměty, ale i vůně nebo melodie. S tímto předpokladem začal pracovat i Gunter Wolfram, ředitel domova důchodců Alexa v Drážďanech. Na účinky paměťové terapie však přišel náhodou. Jednou totiž místnost v domově vyzdobil retro skútrem značky Troll, velmi populárním za dob NDR.

Ohlas byl nesmírně pozitivní a Wolfram přišel na to, že předměty z komunistické éry vyvolávají v seniorech vzpomínky na mládí, což má velmi pozitivní vliv na jejich zdravotní stav. Obešel proto okolní bleší trhy a vybavil retro věcmi celou kuchyň i obývací pokoj.

Úspěch od prvního dne

„Byl to úspěch od prvního dne. Lidé jsou velmi šťastní, když poznávají věci ze starých časů, na které byli a jsou zvyklí. Vědí si s nimi okamžitě rady a dostavuje se pocit důvěry,“ vysvětluje ředitel penzionu Gunter Wolfram.

„Spolu s tím se začaly vracet dříve ztracené schopnosti. Obyvatelky, které už zůstávaly stranou, jsou podstatně aktivnější. Podílejí se na přípravě jídla, snídaní, obědů. Jedí podstatně lépe než předtím,“ dodává ředitel. Je těžké si představit, že mnozí z těchto seniorů byli ještě nedávno upoutáni na lůžko, neschopni se sami umýt nebo najíst.

O ubytování v drážďanském domově Alexa je velký zájem a ředitelé jiných ústavů žádají jeho ředitele o pomoc. Na Alzheimerovu chorobu a jiné formy demence trpí v rozvinutém světě milióny starých lidí. I když je možné oddálit nástup nemoci a zmírnit její příznaky, účinný lék zatím neexistuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám