Hlavní obsah

Pacientovi po transplantaci bijí v těle dvě srdce

Novinky, zkr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koimbatur

Tým lékařů z indické nemocnice ve městě Koimbatur provedl v sobotu ojedinělý kardiochirurgický zákrok. Po úspěšné transplantaci má teď pacient v těle dvě tlukoucí srdce. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ind má v těle po transplantaci dvě tlukoucí srdceVideo: Reuters

 
Článek

Pětačtyřicetiletému muži z Keraly jménem Saresh selhávalo srdce. Trpí však plicní hypertenzí, a proto mu lékaři nemohli orgán transplantovat normálně. Darované srdce tak museli našít na jeho původní, které pracovalo jen na deset procent.

Kardiochirurg Prasanth Vaijyanath, jenž třiapůlhodinovou operaci vedl, sdělil, že se jedná o první heteroptickou transplantaci srdce nejen v celé Indii, ale i v Asii. Lékaři nejdříve museli pacientovi udělat v hrudníku místo, aby se tam další srdce vešlo.

„Když jsme tam implantovali to nové, museli jsme synchronizovat jejich tlukot. K tomu nám pomohl kardiostimulátor. Obě srdce jsme k sobě spojili v pěti bodech,“ citoval Vaijyanatha server listu The Times of India. Unikátem rovněž je, že byla celá operace provedena, aniž by se původní srdce zastavilo.

Srdce, které muž dostal, je menší, protože pochází od ženy. To lékařům výrazně usnadnilo při zákroku práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám