Hlavní obsah

Zmizelý vodopád se po 60 letech znovu objevil

Novinky, Barbora Sirová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velkolepý vodopád, který se nachází v provincii Če-ťiang na východě Číny, je sice užší, ale zato mnohem vyšší než Niagarské či Viktoriiny vodopády. Dlouho nebyl aktivní kvůli výstavbě vodní nádrže, teď se však znovu valí přes útesy hory Tchien-tchaj.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zmizelý vodopád se po 60 letech znovu objevil na svém místěVideo: Reuters

 
Článek

Znovuobjevený vodopád poblíž čínského města Tchaj-čou má celkovou výšku 325 metrů. Masy vody se valí přes několik úrovní horského útesu. Známé Viktoriiny vodopády, které leží mezi africkými zeměmi Zambie a Zimbabwe, jsou zhruba třikrát nižší než on – na výšku měří „jen“ 108 metrů.

Velkolepý čínský vodopád je úzký 90 metrů, což je v porovnání například s Niagarskými vodopády, ležícími na hranici Spojených států a Kanady, opravdu málo. Ty dosahují šíře přes jeden kilometr.

Obdivuhodný čínský vodopád zmizel z hory Tchien-tchaj před 60 lety. Mohla za to výstavba nové vodní nádrže a elektrárny. Později však byla na řece postavená nová přehrada a díky tomu se vodopád po několika desítkách let znovu objevil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám