Hlavní obsah

Nadšenec si sestrojil parní kolo, zabralo mu to 20 let

Novinky, vps

Stroje poháněné parou byly klíčové především v 19. století, poté už jejich význam upadal a dnes už slouží jen jako turistické atrakce. Existují ale techničtí nadšenci, kteří našli zálibu v konstruování různých strojů poháněných právě parou. Jedním z nich je i Geoff Hudspith z Anglie, který si sestrojil parní kolo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nadšenec si sestrojil parní koloVideo: AP

 
Článek

Dnes 62letý Hudspith vyrobil kolo sám bez cizí pomoci, celkem mu tento hobby projekt zabral dlouhých 20 let. Přivedla ho k tomu pouhá zvědavost.

„Měl jsem motorku, která mohla jet až 185 kilometrů za hodinu. Říkal jsem si, že to je super, ale přemýšlel jsem: ‚No dobře, a co dál‘? A pak mě napadlo, že bych mohl udělat kolo poháněné parou. Znělo to jako zajímavý nápad,“ uvedl Hudspith pro agenturu AP.

Jeho výtvor dokáže pomocí parního pohonu vyvinout rychlost až 32 kilometrů za hodinu a dojezd činí něco kolem 15 kilometrů. Nejsou to ohromující čísla, ale o výkon nadšenému mechanikovi nešlo, prostě ho jen zaujal parní pohon.

Hudspith v tom není sám, jemu podobných kutilů je po světě celá řada, a dokonce se sdružují v klubech. Láká je především to, že u páry mají možnost mít nad projekty plnou kontrolu.

„Na moderních autech se nedá snadno pracovat. Musíte je připojit k počítači, abyste zjistili, co s nimi je. U páry si na všechno sáhnete, můžete věci rozebírat, vytvářet je,“ vysvětlil George Hounslow, který vede největší evropský spolek věnující se parním autům.

A není to jen o autech nebo o kolech. Šikovní kutilové zkoušejí i bláznivější kreace, ostatně sám Hudspith si doma sestrojil třeba gramofon poháněný parou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám