Hlavní obsah

Desetiletá dívka z Bangladéše je asi první ženou trpící nemocí stromových lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetiletá bangladéšská dívka Sahana Khatanová je pravděpodobně první ženou, kterou postihlo vzácné onemocnění, při němž se kůže podobá kůře stromů, napsala v úterý agentura AFP. Pacienti bývají označováni jako „stromoví lidé“.

Foto: Profimedia.cz

Sahana Khatanová

Článek

Výrůstky se začaly dívce objevovat na obličeji před čtyřmi měsíci. Její otec, chudý bangladéšský rolník, uvedl, že si zprvu nedělal starosti. Když se ale bradavice rychle zvětšovaly, odvezl dívku z jejich vesnice do nemocnice v metropoli Dháka.

Podle lékařů by dívka mohla trpět nemocí nazývanou epidermodysplasia verruciformis nebo též Lewandowskyho-Lutzův syndrom. Příčina této choroby může být dědičná, postihuje také lidi s výrazně oslabenou imunitou. O diagnóze ale lékaři z Dháky ještě definitivně nerozhodli; zjišťují, zda by dívka nemohla být postižena jinou kožní chorobou.

„Jsme hodně chudí, moje dcera ztratila matku, když jí bylo šest let. A já upřímně doufám, že se lékařům podaří odstranit kůru z obličeje mé krásné dcery,“ řekl otec pacientky.

„Pouze čtyři lidé na světě byli diagnostikováni s touto vzácnou genetickou chorobou, a nebyla mezi nimi žádná žena,“ prohlásil lékař Samanta Lal Sen, který působí na oddělení plastické chirurgie v Dháce.

Stejný lékař má v péči také „stromového muže“, 27letého Bangladéšana Abula Badžandara, jemuž se obří výrůstky objevily na rukou a nohou. Po 16 operacích by měl být brzy propuštěn domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám