Hlavní obsah

Nejstaršímu orangutanovi na světě je 60 let

V zoologické zahradě v australském Perthu mají nejstaršího orangutana sumaterského chovaného v zajetí. Na svůj věk čilá samice ryšavého lidoopa oslavila ve čtvrtek 60. narozeniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Paun je nejstarším orangutanem chovaným v zajetíVideo: Reuters

 
Článek

Zoo v Perthu je jednou z nejúspěšnějších na světě v odchovu orangutanů a právě samice jménem Paun stála na počátku programu chovu těchto zvířat, přičemž sama má 11 potomků.

Do zoo se dostala v roce 1968 jako dar od tehdejšího sultána malajsijského státu Johor. Potvrzení jejího věku si vyžádalo pátrání, které zabralo hodně času, uvedla agentura Reuters.

„Byl to docela dlouhý proces, trvalo to asi 18 měsíců. Hodně zkoumání, procházení záznamů bývalých chovatelů a vzpomínek našich dobrovolníků, všechno tohle,“ popsala chovatelka Martina Harpová proces, jehož výsledkem byl zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Samice orangutanů podle mluvčí zoo Danielle Henryové v divočině většinou nepřekročí věk 50 let, Paun je tak v rámci svého druhu opravdu výjimečná. Navíc se jí i přes šest křížků na krku daří dobře.

„Je ve velmi dobrém stavu, vypadá skvěle a má úžasnou srst. Má mírnou artrózu, takže na to dostává léky, ale jinak je v pořádku,“ dodala Harpová.

Reklama

Výběr článků

Načítám