Hlavní obsah

Po Brdech se promenoval metrový leguán

– Brdy
Právo, Ivan Blažek

V Brdech se objevili leguáni. Přesněji řečeno leguán. Byl jen jeden, za to pořádně velký, metrový. Ve středu si to špacíroval po lese, zhruba 1,5 kilometru od obce Těně.

Foto: DESOP

„Leguán brdský“ měří zhruba metr.

Článek

„Bylo to kousek od místa, kde jsme zaparkovali auto - oblékám se a najednou koukám, že ta ještěrka, která kolem mě prošla, je nějaká velká,“ popsal neobvyklý zážitek Plzeňan Bohumil Mášek, který do Brd vyrazil s rodinou na houby.

„Šel od ostružin směrem k nám, nemyslím, že by cíleně hledal pomoc, ale pravděpodobně je zvyklý na lidi. Leguán byl poměrně vystydlý a tím pádem pomalejší, tak jsem ho v pohodě odchytil a zavřel do kufru u auta,“ uvedl Mášek.

„Pak jsme se šli kouknout do lesa. Houby jsme, pravda, žádné nenašli, ale metrový leguán a slunný den v přírodě, to je také stojí za to,“ konstatoval nálezce. Ještěr nakonec skončil v plzeňské záchranné stanici živočichů.

Ztráty a nálezy  

„Pravděpodobně se jedná o leguána zeleného,“ řekl Právu vedoucí stranice Karel Makoň. „Zřejmě ho v dotyčné lokalitě někdo vyhodil z auta,“ podotkl Makoň a dodal na vysvětlenou: „Od nejbližší vesnice je to docela daleko, a proč by zvíře bylo v lese hned vedle parkoviště?“

Záchranáři prověří, zda leguán není očipovaný. „Celou záležitost nahlásíme místně příslušnému úřadu, který řeší ztráty a nálezy - ten o dalším osudu nalezence rozhodne, v tomto případě se totiž jedná o věc nalezenou či opuštěnou. Jinak zájemců se už ozvalo dost, ale majitel mezi nimi nebyl,“ doplnil Makoň.

Exotů vypuštěných do přírody podle něj přibývá. „Je to daň ujeté módě, kdy se dávají zvířata jako dary. Jako zcela nevhodné dary, obdarovaný totiž pro ně většinou nemá patřičné zázemí. Už jsme se setkali třeba s tím, že jako prezent k narozeninám posloužil živý pštros,“ uzavřel Makoň.

Reklama

Výběr článků

Načítám