Hlavní obsah

Řeka v Rusku zrudla kvůli úniku z továrny

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská řeka Daldykan, jež minulý týden u města Norilsk zrudla, změnila barvu kvůli úniku z nedaleké továrny na zpracování niklu, napsal v pondělí web BBC News. Potvrdila to sama společnost Norilsk Nickel, která závod vlastní. Ještě minulý týden to přitom firma popírala.

Foto: Profimedia.cz

Rudý břeh řeky Daldykan, snímek byl pořízen 8. září 2016

Článek

Ke zčervenání řeky došlo minulé úterý. Snímky červeného vodního toku zaplavily sociální sítě a místní uváděli, že to není poprvé, co se něco podobného stalo. [celá zpráva]

Po pár dnech zástupci společnosti Norilsk Nickel uvedli, že znečištění způsobila filtrační nádrž, jejíž obsah přetekl po pondělním prudkém dešti až do řeky Daldykan. Zároveň dodali, že nevzniklo žádné nebezpečí pro lidi nebo divokou přírodu.

„Nemůžete jen tak říct, že se nejedná o nic vážného,“ oponoval agentuře AFP Alexej Kiseljov z ruského Greenpeace s tím, že firma hlídala přístup do oblasti, kde k incidentu došlo a bránila tak vyšetřování.

Už minulý týden spustilo vlastní vyšetřování ruské ministerstvo životního prostředí, které naznačilo, že by za znečištěním mohl stát únik chemikálie, jeho výsledky však ještě nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám