„Výskyt mývala v naší přírodě není žádoucí, proto nalezené zvíře bude chováno v zajetí,“ řekl vedoucí Záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Mýval vypadá napohled roztomile, ale žádný mazlíček to není. Je drzý, neodbytný a škodí. Sežere, na co přijde, vybírá hlavně hnízda. Nemá přirozeného nepřítele. Původní domovinou této šelmičky byla Severní Amerika, odkud jej na začátku 30 let přivezli Němci a vypustili ho do volné přírody.

Za posledních dvacet let se rozšířil na téměř sto lokalit v České republice. Samice porodí v průměrně tři až pět mláďat.

Právě kvůli napáchaným škodám mohou mývala myslivci celoročně střílet. Už je dokonce tak otrkaný, že při hledání jídla klidně vleze k lidem domů a je schopný tam vše převrátit vzhůru nohama.