Hlavní obsah

Koupil obraz jako napodobeninu, byl to originál za desítky miliónů

Novinky, vps

Tisícinásobně zhodnotil svou investici sběratel, který v roce 2013 koupil za 3500 liber obraz katedrály v Salisbury, který měl být poctou slavnému obrazu britského malíře Johna Constabla. Jak se ale záhy ukázalo, byl to přípravný obraz samotného Constabla, jen přemalovaný ve snaze dokončit ho. V aukci se po tomto odhalení prodal za 3,5 miliónu liber (130 miliónů korun).

Foto: Sothebys

Obraz Johna Constabla, který se prodal za 3,5 miliónu liber

Článek

Obraz se dostal před dvěma lety k londýnským odborníkům z aukčního domu Christie’s. Ti si mysleli, že jej namaloval fanoušek jako studii Constableova obrazu „Salisbury Cathedral from the Meadows“ z roku 1831. Ten koupila loni Tateova galerie za 23,1 miliónu liber.

Aukční dům obraz ocenila na 500 liber, v aukci ho pak neznámý sběratel koupil za 3500 liber. Později začal mít podezření, že obraz byl přemalován. Na řadu proto přišli restaurátoři, kteří odstranili přebytečné tahy štětcem, načež bylo potvrzeno, že olejomalba je opravdu originálním dílem samotného Constabla. Podle odborníků je to jeden z obrazů předcházející konečnému veledílu zachycujícímu Salisburskou katedrálu.

Nebylo překvapením, že po novém zjištění putoval obraz znova do aukce. Tentokrát ho prodávala aukční síň Sotheby’s s odhadní cenou dvou miliónů liber. Výsledná částka se ale včetně provize zastavila na 3,5 miliónu liber.

Obraz předtím patřil do sbírky vytvořené v 19. století britským podnikatelem Williamem Henrym Smithem. Visel na zdech sídla jeho potomků v Hambledenu prodaném v roce 2007. Lady Hambledenová prodala i vybavení domu včetně uměleckých děl, aukce v Christie’s jí vynesla 1,17 miliónů liber.

Podle specialistů z oboru teď může aukční dům žalovat a má slušnou šanci vyhrát pokud prokáže, že aukční síň při hodnocení obrazu postupovala nesprávně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám