Hlavní obsah

Za stradivárky zloději chtěli tři tisíce, prodaly se za 45 miliónů

Novinky, vps

Ve středu se v Londýně v aukci prodaly stradivárky používané jihokorejskou houslistkou Kym Min-Jinovou za 1,38 miliónu liber (45 miliónů korun). Vzácné housle ukradli umělkyni před třemi lety zloději, kteří se je v jeden moment snažili prodat za pouhých sto liber (3300 Kč). Policie je v létě letošního roku vypátrala a nástroj vrátila původní majitelce. Ta si za ně ale mezitím našla náhradu a rozhodla se je prodat.

BEZ KOMENTÁŘE: Kym Min-Jinová hraje na své staré stradivárkyVideo: Tarisio

 
Článek

Jihokorejka přišla o housle v listopadu roku 2010 na londýnském nádraží Euston, když na pár chvil nedávala pozor na svá zavazadla.

Odcizili je zřejmě členové některého z místních gangů, kteří podle všeho vůbec netušili, co mají v rukou. Policisté totiž během vyšetřování zjistili, že zloději se je snažili prodat nedaleko nádraží za pouhých sto liber. Už tehdy přitom byla hodnota houslí odhadována na 35 miliónů korun.

Nakonec se housle z roku 1696 podařilo najít před pár měsíci poblíž Birminghamu, jak uvedl server listu The Guardian. Min-Jinová si ale před časem pořídila nové stradivárky a pro ty staré už neměla využití.

Foto: Tarisio

Stradivárky z roku 1696, které byly před třemi lety odcizeny jihokorejské houslistce Kym Min-Jinové

„Tyto housle byly mým věrným přítelem po mnoho let a jejich ztráta mnou otřásla. Jejich nalezení pro mě bylo obrovskou úlevou. Jejich novému majiteli přeji jen to nejlepší,“ řekla houslistka.

Přihazování začalo v aukci síně Tarisio na jednom miliónu liber a zastavilo se o 385 tisíc výše. Zástupci aukční síně uvedli, že část z výtěžku a také provize bude věnována všem, kteří pomohli při nalezení houslí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám