Hlavní obsah

Moře v Polsku vyplavilo třítunovou mrtvou velrybu

Nezvyklého živočicha vyplavilo Baltské moře v Polsku. Na pláži lidé objevili obrovskou mrtvou velrybu. Podle odborníků váží mrtvý kytovec tři tuny.

V Polsku moře vyplavilo velrybuVideo: www. tvn24.pl

 
Článek

Severopolské mořské letovisko Uniesc nedaleko města Mielno zažilo v pátek večer velké překvapení. Moře tam vyplavilo tělo pravděpodobně mladého samce vorvaňovce anarnaka, který se obyčejně pohybuje v chladných vodách Atlantského a Tichého oceánu.

„Velrybu, která měřila téměř 7,5 metru, se v sobotu ani po několikahodinovém úsilí nepodařilo naložit na nákladní auto a odvézt na pitvu. Budeme tedy muset počkat do pondělka na speciální zdvižné zařízení,” uvedl pro TVN24 Krzystof Skora z Oceánografického institutu Gdaňské univerzity.

Příčinu smrti určí pitva

„Podrobnosti o velrybě však zjistíme až po prozkoumání obsahu jejího žaludku, DNA a zubů,” zdůraznil Skora. Také dodal, že savec zahynul zřejmě už před několika týdny v Baltském moři a jeho mrtvolu dopravil na polské pobřeží mořský proud.

K podobným případům už došlo v roce 2006 v Londýně a v roce 2010 v Dánských nížinách. Ani v jednom případě však živočich nebyl nalezen živý.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Obrovského kytovce vyplavilo moře v Polsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám