Hlavní obsah

V australské zoo se narodilo mládě vzácného nosorožce tuponosého

V australské zoologické zahradě se narodil vzácný nosorožec tuponosý. Vedení zoo v úterý oznámilo, že mládě přišlo na svět už před týdnem a jeho narození považuje za obrovský chovný úspěch. Sameček zatím nedostal jméno, podle zoo je ale jeho narození "známkou naděje" pro tento druh. Kvůli pytlákům se totiž počet těchto zvířat ve volné přírodě výrazně snížil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V australské zoo se narodilo mládě vzácného nosorožce tuponoséhoVideo: Reuters

 
Článek

Zoologická zahrada Taronga Western Plains upřesnila, že mládě se narodilo prvorodičce, samici Mopani, 14. května. Každé narození nosorožce je pro tento druh významné. Od roku 2006 jich pytláci v Africe vybili odhadem 2000, poznamenala agentura AFP.

Pro zoologickou zahradu Taronga má ale narození malého nosorožce ještě další význam. Představitelé zahrady totiž doufají, že se tím podaří znovu nastartovat chovný program nosorožců tuponosých, který v loňském roce utrpěl nečekanou ztrátu, když čtyři ze sedmi kusů uhynuly na záhadnou chorobu.

Nemoc, která se projevila neurologickými problémy, se nepodařilo diagnostikovat a nezjistil se ani její původ. Příznaky nemoci se objevily rovněž u Mopani, a to už v době, kdy byla březí. Přežila ale a porodila padesátikilogramové mládě.

Zoo chová nosorožce tuponosé jižního poddruhu, který ve volné přírodě obývá Jižní Afriku a Keňu.

Reklama

Výběr článků

Načítám