Hlavní obsah

Parašutista padal čtyři kilometry v bezvědomí

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monterey

Jubilejní třicátý seskok parašutisty Gerarda Florese neprobíhal zrovna šťastně. Padák se mu totiž samovolně otevřel v příliš velké výšce, následkem čehož upadl muž do bezvědomí. Po dvacetiminutovém nekontrolovaném pádu přistál jako zázrakem na předem určeném místě. V bezvědomí poté strávil ještě dva týdny, ale dnes už je v pořádku, informoval portál New York Daily News.

BEZ KOMENTÁŘE: Parašutista přežil pád v bezvědomí

 
Článek

Z počátku vše vypadalo na další bezproblémový seskok, ve výšce zhruba čtyř kilometrů se ale Floresovi neplánovaně otevřel padák. „Nikdy byste neměli otvírat padák ve výšce větší, než 1 800 metrů,“ vysvětloval Flores závažnost situace televiznímu kanálu KPIX5.

Nečekané otevření padáku s Američanem pořádně zamávalo, ale udržel se při vědomí. Přemýšlel nad tím, jestli má padák uříznout a spoléhat se na záložní. „Pak jsem si řekl, počkej chvilku. Když se ho zbavím, co když se ten záložní neotevře,“ popisoval Flores složité rozhodování.

Dál už si pamatuje pouze to, jak se díval pod sebe na plánované místo dopadu. Poté upadl do bezvědomí, ve kterém po dobu 20 minut padal až na zem. Tam už čekali instruktoři z parašutistické školy v kalifornském městě Monterey, kde Flores absolvoval svůj seskok. Okamžitě zavolali záchranku, která ho letecky transportovala do nemocnice.

Závada na vybavení nebo lidská chyba?

Flores si při nepovedeném seskoku zlomil několik žeber a prokousnul jazyk. V bezvědomí strávil celkem dva týdny, dnes už se mu ovšem daří dobře. „Vyšetřovatel z Federálního leteckého velení mi říkal, že jsem nejšťastnější člověk, jakého kdy potkal,“ řekl Flores.

Ve zprávě Federálního leteckého velení stojí, že nehoda byla způsobena přílišným opotřebením některých částí padáku. Škola v Monterey to ovšem odmítla a uvedla, že vybavení bylo v naprostém pořádku a nehodu způsobila Floresova špatná manipulace s padákem.

Reklama

Výběr článků

Načítám