Hlavní obsah

I psi dokážou řídit auto, když je to naučíte

– Auckland
Novinky, Michaela Cmíralová

Jsou vycvičení a vědí, co dělají. Dokážou usednout za volant auta a dokonce ho i řídit. Řeč je o třech psech z Novozélandského útulku. Jejich trénink byl náročný, ale podle trenérů stál za to.

I psi dokážou řídit vůz, chce to jen trénink

 
Článek

Každý rok potřebuje novozélandský útulek v Aucklandu najít domov pro tisíce odložených psů jako je Porter, Ginny nebo Monthy. Jde o psy, kteří byli týráni, opuštěni nebo prostě jen zapomenuti. I přesto jsou až neuvěřitelně chytří a roztomilí. A právě to chtějí jejich chovatelé novým potenciálním páníčkům připomenout.

Zvolili ale neobvyklou a možná až šokující cestu. Rozhodli se, že psí inteligenci prokážou tím, že je naučí řídit auto. Monthyho se jeho páníček vzdal před šesti měsíci prý proto, že byl nezvladatelný. Dneska tento nezvladatelný pes s lehkostí řadí, přidává plyn a mačká brzdu u auta.

Než se ale všechno on a jeho dva spolužáci Porter a Ginny naučili, zabralo to jejich trenérům sedm týdnů nepřetržitého výcviku. Všechno začalo mačkáním tlačítek, páček a neustálým opakováním. „Učíme je postupně novým návykům. Jde asi o deset různých povelů, které si musí psi zažít a pak je seřadíme do jedné dlouhé sekvence. Je toho hodně, co musíme udělat, než psi opravdu pochopí, o co jde,“ říká jeden z trenérů.

Teprve po týdnech cvičení mohli psi usednout do opravdového vozu a i tady obstáli. Chovatelé nyní doufají, že díky jejich snaze se jim podaří najít domov pro více svých svěřenců. Každý den mají totiž na starost od padesáti do stovky pejsků.

Reklama

Výběr článků

Načítám