Hlavní obsah

Ruská vesnice vyhlásila nezávislost a chce do Evropské unie

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šebancevo

Vesnice Šebancevo vyhlásila nezávislost na Ruské federaci a chce vstoupit do Evropské unie. Občané vsi, která patří pod moskevské předměstí Domodědovo, tak učinili na protest proti ruské vládě. Ta podle nich nebere ohledy na jejich potřeby a názory.

Ruská obec vyhlásila nezávislost a chce do Evropské unieVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jádrem problému je dálnice, která byla nedávno postavena v blízkosti vesnice. Občané vyjádřili se stavbou nesouhlas v referendu, ale vláda ho ignorovala. Podle nich tak klesly ceny jejich pozemků, a navíc musí snášet i každodenní dopravní zácpy. Rozhodli se proto odtrhnout od Ruské federace a zaslali dopis lídrům Evropské unie.

Žádají je v něm o oficiální uznání nového státu. Iniciátoři odtržení se neomezují pouze na Šebancevo, dělají si zálusk na celou domodědovskou oblast. Území nové Ruské demokratické republiky by tak zahrnovalo i největší ruské letiště Moskva-Domodědovo.

„Zájmy místního obyvatelstva a zájmy etnických menšin žijících v Rusku nejsou brány v potaz centrální vládou. Proto jsme se rozhodli změnit právní status Domodědovského okresu a začít s vytvářením Ruské demokratické republiky, která by se stala součástí Evropské unie,“ řekl agentuře Reuters jeden z iniciátorů akce Jevgenij Archipov.

Musí za všechno platit

Občané vesnice říkají, že vyhlášením nezávislosti chtějí pouze chránit své zájmy. Místní politici a na ně navázané zločinecké skupiny je prý nutí platit za používání cesty, za vodu, a dokonce i za sběr hub a plodů v nedalekém lese.

„Pokud nám nepomůže Rusko, tak musíme za pomoci mladých lidí vytvořit vlastní komunitu. Nepotřebujeme peníze, potřebujeme pouze svou vlastní společnost. Jedině tak se snad dočkáme změn,“ uvedla pro agenturu Zoja Sysojevová, jedna z obyvatelek vesnice.

„Necítíme, že bychom byli občany vlastního státu. Úřední orgány jsou hluché k našim potřebám a podvádí nás. Nezbývá nám než se osamostatnit,“ dodala obyvatelka Marina Zlotnikovová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám