Hlavní obsah

Chudý muž přišel při explozi o obě ruce. Protézy si vyrobil z odpadu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Jednapadesátiletý čínský farmář Sun Ťi-fa přišel o obě ruce poté, když předčasně explodovala výbušnina, kterou vyráběl. Dlouhé roky musel žít bez rukou, což pro něj bylo silně deprimující. Začal tak dávat dohromady plán na prototyp, který by mu zajistil bionické ruce, podobné těm, jaké mu nabízeli v nemocnici. Na ty ovšem neměl peníze.

Foto: Isifa

Číňan se může díky své šikovnosti opět sám stravovat.

Článek

Sun strávil osm let vytvářením prototypu pro své vlastní kovové ruce, které fungují na principu drátků umístěných uvnitř celé konstrukce. Při mechanických činnostech mu samozřejmě pomáhali známí. Kovové ruce mu nyní umožňují uchopit a držet jednotlivé předměty, což je pro něj zcela klíčové.

"Přežil jsem ten výbuch, ale neměl jsem ruce a nemohl jsem si dovolit zakoupit bionické ruce, které mi v nemocnici nabízeli. Rozhodl jsem se tedy vyrobit si vlastní. Kontroluji je pohyby svých loktů. Konečně zase mohu pracovat a sám se třeba najíst, jako každý jiný," uvedl Sun.

Šikovný Číňan připustil, že jedinou nevýhodou je to, že ocel, ze které jsou jeho umělé ruce vyrobeny, je značně těžká a během extrémních teplot se hodně zahřívá či naopak nepříjemně chladí. Jinak si je ale nemůže vynachválit.

Sun plánuje podobné protézy vyrábět i pro ostatní, které stihl stejný úděl. Tvrdí, že jeho ruce byly vyrobeny z odpadu na smetištích, a tak vlastně nestojí skoro nic, proto budou i pro ostatní velmi dobře cenově dostupné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám