Hlavní obsah

Důchodce se chlubí nesmrtelným autem, ujelo skoro pět miliónů kilometrů

Novinky, Markéta Klánská
New York

Průměrné stáří automobilů v USA se v současné době podle internetového serveru CNBC pohybuje kolem 11 let. Dvaasedmdesátiletý Irvin Gordon se ovšem může pochlubit mnohem starším vozem. Jeho červené Volvo P1800S bylo vyrobeno v roce 1966 a Gordon s ním stále aktivně jezdí. Není tedy divu, že se počet jeho najetých kilometrů pomalu blíží k magické hranici pěti miliónů.

Dvaasedmdesátiletý Američan najel se svým volvem skoro pět miliónů kilometrůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Učitel v důchodu Gordon se svým dvoudvéřovým coupé brázdí silnice už dlouhých 46 let a za celou dobu ani jednou nevyměnil motor. Toto pondělí při cestě po newyorském Long Islandu ukazoval už několikrát přetočený tachometr jeho vozu přesně 106 656 kilometrů. Ve skutečnosti má ale auto najeto téměř 4 800 000 kilometrů.

Volvo si Gordon zakoupil dne 30. června 1966 za 4150 dolarů. V přepočtu 85 000 korun v té době v podstatě představovalo celý učitelův roční plat, po testovací jízdě se ovšem Gordon do auta zamiloval, a tak nebylo co řešit.

„Vždy to byla srdeční záležitost,“ svěřil pro agenturu Reuters hrdý majitel „nesmrtelného“ osobního auta, jehož přední nárazník zdobí pamětní odznaky připomínající dosažené kilometry, respektive míle.

Nemá žádný zaručený recept

Od roku 2002 je Gordon dokonce držitelem oficiálního světového rekordu za auto s nejvíce najezděnými kilometry. Jak ale 72letý Američan říká, nemá žádný speciální recept, jak prodloužit životnost vozu. Snaží se pouze jezdit tak, aby zbytečně neničil součástky.

Přiznává také, že už má jeho vůz občas problémy se startováním, zvláště v horkých letních měsících, kdy se motor snadno přehřeje, přesto si řízení stále užívá. Přes své Volvo P1800S se totiž seznámil s mnoha lidmi po celém světě, a dokonce si vysloužil od Volva dotace na cesty, aby tak prezentoval značku.

„Setkal jsem se s mnoha milými lidmi a mám přátele po celém světě, Austrálií počínaje a Evropou konče. Byla to úžasná zkušenost, i když absolutně náhodná. Nijak jsem se o to nezasloužil, je to jen jedna z věcí, která prostě přijde sama po tolika letech,“ skromně dodal Gordon.

Na otázku, co má v plánu s autem udělat, Gordon s úsměvem odpověděl, že neví, ale tuší. Bude jezdit dál, stejně jako pokaždé, když dosáhl nějakého významného počtu kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám