Hlavní obsah

Princ Charles po krk v písku s psíkem u hlavy na unikátních rodinných záběrech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

I když mají „modrou krev“, stále jsou to jenom lidé, jak je vidět na nově zveřejněném domácím videu, které pořídila sama královna Alžběta II. Malý princ Charles a jeho sestra princezna Anna jsou na nich na pláži v Norfolku až po krk zahrabaní v písku a mezi nimi sedí jeden z královniných psů. Nejen tyto úsměvné archivní záběry z roku 1957 mají uctít “diamantové“ výročí nástupu královny na trůn.

Unikátní archivní záběry ze soukromí britské královské rodinyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Prostřednictvím dříve nezveřejněných záběrů, starých fotografií a archivních filmových týdeníků by princ Charles rád vzdal osobní poctu své matce, královně Alžbětě II. V programu, který tento pátek večer odvysílá televize BBC One, se dělí o své myšlenky a z vlastního pohledu vzpomíná na příhody z veřejného i soukromého života královny.

Odhaluje také lidskou stránku královského života, když například vypráví o tom, jak se jeho matka před korunovací učila nosit královskou korunu.

„Pamatuji si, jak k nám přicházela, když jsme se jako děti koupali, a na hlavě měla korunu. Nacvičovala, bylo to docela komické,“ prozradil princ Charles.

„Diamantové výročí nám podle mého názoru umožňuje s hrdostí oslavit vše, co pro nás královna znamená. Jak pro celý národ, tak samozřejmě i pro mě, jako jedno z jejích dětí,“ uvedl korunní princ, když se s nefalšovaným pobavením díval na záběry ze svého dětství.

Čtyři dny plné oslav

Mohutné oslavy královnina 60. výročí od nástupu na trůn budou trvat čtyři dny a vedle olympijských her budou pro Británii jedním ze dvou vrcholů roku. Země zažije prodloužený víkend, který přinese koncert popových hvězd před Buckinghamským palácem, flotilu tisíce lodí na Temži i slavnostní bohoslužbu v katedrále sv. Pavla.

Alžběta II. nastoupila na trůn 6. února 1952, kdy ve věku pouhých 56 let zemřel její otec, král Jiří VI. Korunována byla ovšem ve Westminsterském opatství právě až 2. června. Šestaosmdesátiletá panovnice je druhým "nejdéle sloužícím" britským monarchou. Zažila 12 britských premiérů, 12 amerických prezidentů a šest papežů. Překonává ji jen královna Viktorie, která převážně v 19. století vládla přes 63 let.

Během Alžbětiny vlády zažívala královská rodina i bouřlivé časy, když se tři z jejích čtyř dětí rozvedly a ona sama zažila krátký pokles popularity po úmrtí princezny Diany v roce 1997. Svým zdrženlivým vystupováním a důsledným plněním svých povinností si ale získala oblibu většiny Britů. Při oslavách zlatého výročí se před deseti lety před Buckinghamským palácem shromáždilo na milión jejích příznivců.

Reklama

Výběr článků

Načítám