Hlavní obsah

Ruskému letadlu chyběla součástka, pasažéři odmítli letět a dostali pokutu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Boeing 737 ruské společnosti Transaero se v pondělí večer chystal na pravidelný let z Moskvy do Krasnojarsku na Sibiři. Jeden z pasažérů si ale všiml otvoru v plášti letadla. Domníval se, že je v motoru díra, proto pořídil videozáběry jako důkaz a o všem informoval posádku. Rozpoutal tak paniku, která byla podle aerolinek naprosto zbytečná.

BEZ KOMENTÁŘE: Pasažér letadla natočil údajnou díru v motoru

 
Článek

Dvě hodiny po oznámení závady bylo letadlo na letišti Domodědovo opět připraveno ke startu. Otvor v plášti však nebyl stále přikrytý. Ukázalo se totiž, že chybí pouze neškodná krytka, která se užívá k tomu, aby se mohl zkontrolovat motor.

Společnost Transaero uvedla, že podle technických pravidel je možné ve výjimečných případech letět i bez této krytky. Její absence není sice žádoucí, žádným způsobem ale nemůže ohrozit let.

Piloti nejsou sebevrazi

Tomu však 27 vyděšených cestujících neuvěřilo a opustilo palubu letadla. Lidé odmítli letět, dokud nebude sjednána náprava, informovala v úterý ruská agentura RIA Novosti. Letoun však posléze odstartoval bez nich a cestu až na Sibiř absolvoval bez sebemenších problémů.

„Můžete pochopit obavy cestujících, důležité je si ale také uvědomit, že piloti a členové posádky nejsou sebevrazi. Nevzlétli by proto s něčím, co by mohlo ohrozit jejich životy,“ uvedl pro deník Komsomolskaja Pravda vysloužilý krasnojarský pilot, jehož jméno nebylo zveřejněno.

Cestující čeká pokuta

Společnost se nechala slyšet, že všem neletícím pasažérům vrátí plnou cenu za jejich letenky. Na druhou stranu jim ale bude účtovat pokutu, protože neshledala případ jako stav nouze.

Když si pak jedna z cestujících stěžovala, že jim za opuštění letadla odpovědné osoby dokonce vyhrožovaly zatčením, společnost jednání svých zaměstnanců přešla bez komentáře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám