Hlavní obsah

Fascinující záběry polární záře, jak ji vidí astronauti z vesmírné stanice

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za pomoci nové časosběrné metody byla NASA schopná zachytit neobyčejný pohled. Z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) se jim podařilo získat záběry dopadu sluneční bouře na Zemi a vznik polární záře.

Polární záře a východ Slunce, jak jste je ještě neviděliVideo: NASA

 
Článek

Video vzniklo za použití časosběrných fotografií z Mezinárodní vesmírné stanice z výšky 362 kilometrů nad Zemí.

“Fotoaparáty, které máme na palubě lodi, mají mnohem vyšší rozlišení než jakákoli kamera. Takže s jejich pomocí, když použijeme časosběrné fotografie, můžeme zachytit spoustu věcí,” uvedla vědkyně NASA Melissa Dawson.

Záběry severní polární záře byly pořízeny s tří až pětisekundovými rozestupy a následně byly složeny do časosběrného videa, aby vytvořily tuto neobvyklou podívanou.

Záběry polární záře pořízené NASAVideo: vimeo.com

Video zachycuje jev zvaný aurora borealis neboli severní polární záře. Ta vzniká po sluneční erupci, kdy se do vesmíru uvolní takzvaný sluneční vítr složený z elektricky nabitých částic. Pokud se tento vítr při své cestě vesmírem setká s magnetickým polem Země, část z něj je zachycena a vtažena do zemské atmosféry. Tady se částice slunečního větru začnou ve spirálách stáčet směrem k zemským magnetickým pólům. Oslnivé zelené světlo neboli polární záře vzniká při reakci částic se zemskou atmosférou.

Další unikátní záběry polární záře zveřejnila NASA v září loňského roku. Na tomto videu se můžete kochat nejen polární září, ale také pohledem na noční města ve chvíli, kdy vesmírná stanice oblétá Zemi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám