Hlavní obsah

Opice s nenávistnou tváří děsí všechny v okolí

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět zvířat pro člověka ukrývá ještě velkou spoustu neznámých. Nejinak tomu je u opic, konkrétně u mandrilů, podobných paviánům. Na San Fernando Valley Fair v kalifornském Los Angeles řeší, zda tam náhodou nemají jediného mandrila na světě, který se naučil zlověstně šklebit.

Foto: Profimedia.cz

Azumeh si umí sjednat pořádek.

Článek

Azumeh, přesněji tedy mandril rýholící, který je paviánům extrémně podobný, se naučil sérii mimických projevů, kterými děsí své okolí.

Foto: Profimedia.cz

Pavián Azumeh

Unikátní snímek pořídl americký fotograf Robert Jensen v americkém Los Angeles.

Mandril rýholící (Mandrillus sphinx) je opice z čeledi kočkodanovití. Je nápadný pestře zbarvenými lícemi dospělých samců. Samec dosahuje hmotnosti až 40 kg, samice jsou poloviční.
Mandril obývá oblasti Kamerunu, Konga, Rovníkové Guynee a Gabonu. Jeho biotopem jsou tropické deštné pralesy, ale i zalesněné okraje savan, pobřežní lesy a v období sucha také kultivované plantáže (melounové, maniokové, banánové a s muškátovými oříšky). Pohybuje se převážně po zemi, dokáže ale i přeskakovat ze stromu na strom ve výšce dvou až pěti metrů.
Zdroj: Wikipedie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám