Hlavní obsah

Indickému učiteli přibylo na účtu v přepočtu 196 miliard korun

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Balurghat

Indický učitel Parijat Saha zažil šok, když na svém účtu našel podle výpisu 490 miliard rupií, tedy v přepočtu asi 196 miliard korun. Očekával přitom, že tam najde asi tak 10 tisíc rupií, tedy necelé čtyři tisíce korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Čestný muž okamžitě zavolal do indické státní banky (SBI), aby jim o podivném nálezu řekl. Zástupci banky nechtěli celou záležitost komentovat, ale zdroje blízké bance uvedly, že by finance zřejmě stejně použít nemohl a při pokusu o jejich výběr by se to pravděpodobně nepodařilo.

Měsíční plat indického učitele činí zhruba 35 tisíc rupií, tedy asi 14 tisíc korun. Jeho aktuální zůstatek na účtu v podobě 196 miliard korun se spíše blížil ročnímu indickému rozpočtu na školství, který činí zhruba 230 miliard korun.

"V neděli večer jsem se na internetu díval na zůstatek na mém účtu. Očekával jsem, že tam budu mít něco přes 10 tisíc rupií (čtyři tisíce korun). Našel jsem tam ale úplně nesmyslnou částku. Zavolal jsem tedy svému příteli, který v bance pracuje. Vtipkoval, že jim v bance asi peníze přetékají, když mi dali na účet takovou sumu," řekl Saha pro BBC.

Peníze na účtu zůstávají

Sahovi se po kuriózním nálezu podařilo vybrat všechny peníze, které na účtu právoplatně měl. Další stovky miliard rupií mu tam ale zatím zůstaly.

Státní banka, jejíž motto je "Bezpečné bankovnictví s SBI", zatím nevysvětlila, jak k celé záležitosti mohlo dojít. Hlavní manažer pobočky v Balurghatu Subhašiš Karmakar se odmítl k záležitosti jakkoliv vyjádřit s tím, že byl vedením firmy požádán, aby omyl nijak nekomentoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám