Hlavní obsah

Podivín z Finska vzal dopravu v Číně do svých rukou

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fu-čou

Dopravní situace v čínském městě Fu-čou rozhodně nepatří k nejpřehlednějším na světě. Silnice jsou tu velmi rušné a chodci mnohdy ani nemají šanci přejít, i když jsou na přechodech nápisy „lidé první“. Muž z Finska s čínským jménem Ma Žuej-nan se tedy rozhodl vzít situaci do svých rukou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podivín z Finska zastavuje v Číně dopravu Video: Reuters

 
Článek

Vždy se přikrčí a celými pažemi dá jasné znamení řidičům, aby zastavili. Vypadá sice, jakoby chtěl vyslat kletbu, podle jeho slov se ale jen snaží lidem dostat do povědomí, že chodci mají přednost. Přechází přes přechod tam a zpátky a osobitými gesty pomáhá chodcům, dokud je to potřeba.

„Myslím, že by si řidiči měli uvědomovat, jak jsou pro chodce nebezpeční. Rád bych řidiče i chodce přiměl, aby lépe dbali o svou bezpečnost,“ řekl agentuře Reuters Ma Žuej-nan, který při řízení dopravy vypadá, jako kdyby prováděl taj-či, tradiční čínské cvičení a bojové umění.

Snad nastane doba vnímavých řidičů

Sám se ale při svém šíření osvěty vystavuje riziku. Ne všichni mu totiž věnují pozornost. Ma Žuej-nan se ale nevzdává. Jeho gesta jsou vodítkem i pro chodce, aby se na sebe při přecházení naučili řidiče upozorňovat a cestu přes ulici si tak usnadnili.

Místní obyvatelé na muže finského původu možná pohlížejí jako na podivína, jeho snaha má ale jasný cíl. Ma Žuej-nan doufá, že jednoho dne budou řidiči ve městě Fu-čou v čínské provincii Fu-ťien bez upozornění zastavovat nebo zpomalovat před přechodem, i když na něm nebudou semafory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám