Hlavní obsah

Na Novém Zélandu žije hmyz těžší než myš, říká se mu Bůh odporných věcí

Novinky, Zuzana Křesťanová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Zéland

Nový Zéland je domovem největšího hmyzu na světě. Jmenuje se giant weta a dorůstá délky až 20 centimetrů. Třiapadesátiletý Mark Moffett z Colorada tam nyní objevil jednoho příslušníka tohoto rodu, který váží 71 gramů, a je tak nejtěžším hmyzem na světě, uvedl server dailymail.co.uk.

Článek

Milovník přírody Moffett pátral po obřím hmyzu dva dny na odlehlém novozélandském ostrově, jeho pátrání se ale vyplatilo. Jednasedmdesát gramů vážící jedinec s rozpětím křídel téměř 18 centimetrů byl prohlášen za největší hmyz, jaký kdy byl nalezen.

Jednalo se o samičku, která byla tak velká, že dokázala konzumovat celou mrkev. „Hrozně jí to chutnalo. Vypadalo to, že úplně ignoruje fakt, že se opírá o naše ruce a pokračovala ve žvýkání,“ popsal Moffett.

„Celou mrkev by snědla za chviličku, ale vzhledem k tomu, že se jedná o extrémně ohrožený druh, nechtěli jsme riskovat zažívací potíže,“ dodal s tím, že wetu poté vrátil na její původní místo na stromě.

Bůh odporných věcí

Weta je maorský název, který zahrnuje asi 70 endemických hmyzích druhů Nového Zélandu. Giant weta jsou největšími z nich, ostatní takových rozměrů nedosahují. Název v překladu znamená Bůh odporných věcí.

Weta vypadá jako saranče, velká kobylka s dlouhými tykadly nebo cvrček s ostnatými nožičkami a velkými kusadly. Původně žil tento hmyz i na pevnině, tam ho ale vyhubily krysy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám