Hlavní obsah

Oslice Rebeka žije devět let s lidským kardiostimulátorem

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslici Rebece bylo souzeno umřít krátce po narození už před devíti roky, pravděpodobně prodělala virózu a z toho jí vážně onemocnělo srdce. Přežila až dodnes díky kardiostimulátoru, který má zatím jako jediný příslušník svého zoologického druhu v České republice, ani ve světě byste takové zvíře patrně nenašli.

Foto: Jan Trojan, Právo

Veterinářka Markéta Sedlinská ukazuje místo, kam oslici voperovali kardiostimulátor.

Článek

Její vážnou chorobu objevili v roce 2002 veterinární lékaři na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně.

Rebeku znají především děti z Třebíče a širokého okolí, které docházejí do tamní nemocnice na rehabilitaci, na hipoterapii. Je krotká, milá, jedinou její vadou je mírná nadváha, neboť její životní podmínky jsou nesrovnatelné s jejími příbuznými v zemích původu.

„Všichni oslíci i oslice v Česku trpí nadváhou,“ říká jeden z pracovníků nemocničního zookoutku.

„Oslici majitelé přivezli na kliniku, když jí bylo pět měsíců, byla ještě hříbětem. Trpěla záchvaty, potácela se i upadala do bezvědomí. Měla velmi vážnou chorobu, u koňovitých zvířat vzácnou – poškozený srdeční sval, nespolupracovaly předsíně a komory,“ sumarizuje veterinární lékařka z kliniky chorob koní Markéta Sedlinská.

Veterináři se proto rozhodli pro dosud neprovedenou operaci, aplikovat kardiostimulátor.

Dramatická operace

Obrátili se na kolegy z humánní medicíny, kteří pak také asistovali při operaci. Použili přístroj nevhodný již pro člověka, nicméně zvířeti zachránil život. Financovali sponzoři i experimentující univerzita.

„První operace byla dramatická, Rebeka několikrát upadla do úplné srdeční zástavy, museli jsme masážovat srdce. Dlouhý celý měsíc jsme vlastně nevěděli, jestli přežije,“ vzpomíná veterinářka. Pak se zvíře uzdravilo a jen jednou ročně přijíždělo na kontrolu.

Až letos v létě veterinární lékaři zjistili docházející baterii. Byla nastavena asi na 40 tepů za minutu, podstatně méně než u člověka, takže vydržela mnohem déle. „Letošní operace s výměnou baterie jsme se trochu báli, ale trvala jen půl minuty. Oslici jen výrazně poklesl tlak a tepová frekvence, už je v pořádku,“ spokojeně konstatuje Sedlinská.

Společně s kolegy dokonce doporučují, aby se Rebeka stala matkou, má ostatně nejvyšší čas. Dožít by se mohla padesátky, jako ostatní zdraví osli a oslice.

Brněnští veterinární i humánní lékaři zatím tuto neobvyklou, byť úspěšnou operaci nepublikovali v zahraničních odborných časopisech, raději čekali až na ověřený dobrý výsledek. „Nyní už publikovat budeme,“ řekla na dotaz Práva doktorka Sedlinská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám