Hlavní obsah

Světoznámý "špatný tanečník" Matt Harding roztančil Prahu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeho video z roku 2008, kde tancuje po celém světě, vidělo bezmála 40 miliónů lidí. Stvořil kult, který inspiroval mnohé další k podobné činnosti a zejména pobavil obrovské množství lidí. Nyní se Američan Matt Harding zastavil i v Praze. O tančení v Ledeburské zahradě se účastníci dozvídali přes sociální síť Facebook. A dorazilo jich více než 300.

Tanečník Matt Harding v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

"Taneční sraz" svolal Matt Harding do pražské Ledeburské zahrady na nedělní odpoledne. Jaksi si ovšem zapomněl sehnat souhlas Národního památkového ústavu. Nechybělo mnoho a celá akce se neuskutečnila.

Je skvělé, že můžou na mé akce dorazit i úplní netanečníci. Vedle mě budou totiž vypadat talentovaně i oni...
Matt Harding

Harding musel odejít na vyjednávání s provozovateli zahrad, kteří mu nakonec udělili výjimku. Místo tučné sumy za pronájem zahrady tak zaplatil pouze symbolickou tisícovku.

Talent nemá, přesto se tím živí

"Upřímně, nevěděl jsem, že se něco musí v zahradách platit. Ledeburskou zahradu jsem si vybral kvůli její malebnosti. Jsem rád, že se nám nakonec podařilo dohodnout. Všichni lidé, kteří se akce zúčastnili, totiž museli zaplatit už vstupné do zahrad, a tak nevím, jak bych to řešil. Tisíc korun, to byla rozumná cena a jsem za toto vstřícné jednání rád," řekl Novinkám Harding.

"Jsem špatný tanečník a špatný koordinátor akcí. Vlastně dělám asi to, co mi jde nejmíň. Ale baví mě to a živím se tím. A vždy mě těší, když na akci dorazí takové množství lidí jako tady v Praze. Je skvělé, že můžou na mé akce dorazit i úplní netanečníci. Vedle mě budou totiž vypadat talentovaně i oni," dodal se smíchem Matt Harding.

Štěňátko, koťátko nebo Justin Bieber?

Natáčení nakonec zabralo jen něco málo přes půl hodiny. Jeho výsledek by měl být podle Hardinga zveřejněn počátkem roku 2012.

"Prosím všechny zúčastněné, kteří chtějí jako první vědět, že je moje nové video na webu, ať se mi podepíšou do mých bloků, které jsem k tomuto účelu přinesl. Jeden má na obalu štěňátko, druhý koťátko a třetí Justina Biebera. Vyberte si podle libosti," řekl před samotným tančením Harding, čímž pobavil všechny zúčastněné.

Internetová celebrita

Matt Harding je krásnou ukázkou internetové celebrity 21. století. Ten, kdo si s touto celosvětovou sítí nerozumí, pravděpodobně o něm nikdy neslyšel. Pro ostatní bylo extrémně komplikované o jeho video v posledních letech nezavadit. Vše vzniklo přitom poměrně nevinně. Místo toho, aby se na každém místě vyfotil u nějaké pamětihodnosti, tak si před ní vždy zatancoval.

První video Matta Hardinga bylo natáčené v letech 2003 až 2004 a zveřejněno rok poté. Mimo jiné tehdy tancoval i v Praze. Tímto videem na sebe upozornil a jeho nápad získal podporu žvýkaček Stride. Značka jeho další cestování sponzorovala, a udělala si tak unikátní reklamu, která zaúčinkovala. Jeho další videa totiž viděly desítky miliónů lidí a z Matta se stala internetová celebrita.

Nejnovější cesta Matta Hardinga je již čistě jeho sólovou akcí, kterou mu zatím nikdo nesponzoruje. Netají se však tím, že doufá, že pro své záběry najde opět komerční využití.

V úterý si Matt zatancuje ve slovenské Bratislavě.

Anketa

Znali jste video Where the Hell is Matt?
Ano
45,8 %
Ne
54,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4462 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám