Hlavní obsah

Popelčin střevíc, Arabelin prsten i šaty princezen ukrývá filmový depozitář

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V barrandovském depozitáři kostýmů najdete víc, než si vůbec dokážete představit. Kromě kostýmů nejznámějších českých filmových a pohádkových postav vás určitě překvapí kupy ponožek, podprsenek, motýlků nebo brýlí. Na boty tu pak mají vyhrazený dokonce samostatný sklad.

Popelčin střevíc, Arabelin prsten a spodničky princezen. To je ale šatníkVideo: Novinky

 
Článek

„Máme tady pět kostýmových skladů, ve kterých je oblečení od gotiky přes renesanci až do současnosti. Kromě toho máme samostatný sklad vojenských uniforem a k tomu sklad vlásenek, paruk a obuvi,“ popisuje Věra Krátká, ředitelka barrandovského Fundusu. V dalších budovách jsou navíc i místnosti pro rekvizity a filmový nábytek. Jen samotných kostýmů je ve skladech od dvou set padesáti do tří set tisíc.

Foto: Novinky

Kostým slavného Pana Tau.

Zorientovat se v barrandovském Fundusu tak není snadné. I přesto jsou místní zaměstnanci schopni kdykoli kostýmy i jejich doplňky dohledat. „Každý kus má své inventární číslo, kostýmy se navíc skladují podle doby, do které typově patří, ale musím přiznat, že někdy je to téměř detektivní práce. Zvlášť když po vás někdo chce vystopovat například konkrétní kravatu nebo pásek,“ vysvětluje Krátká.

Foto: Novinky

Sklad bot. Právě tady je schován i Popelčin střevíček.

Složité je dohledávat i spodní prádlo nebo punčochy, které nemají své vlastní inventární číslo. Ve skladu je tisíc šedesát pět kusů podprsenek a kalhotek, tři tisíce devět set kusů ponožek a podkolenek a kolem tisíce různých brýlí. Mezi slavné spodničky a noční košilky, které si zahrály ve filmu, patří například kusy z Dobrého vojáka Švejka nebo z pohádky Princ a Večernice.

Foto: Novinky

Šuplíky plné brýlí.

Ani údržba tolika oděvů není jednoduchá. Jen si představte, jak dlouho vám trvá vyprat si a vyžehlit svůj domácí šatník. I kostýmy v barrandovském depozitáři jsou neustále v oběhu. Půjčují se nejen českým filmařům, ale i soukromníkům nebo zahraničním produkcím.

Foto: Novinky

Sklady filmových kostýmů. Barrandovská divize Fundus.

A tak je čištění a praní podle paní Krátké na denním pořádku: „Šaty se perou po každém půjčení. Někdy se kostýmy musí i rozpárat, odpáře se sukně a živůtek a jednotlivé části se pak čistí samostatně, ne vše se dá vyprat vcelku.“ Dvakrát do roka se navíc v budově takzvaně plynuje. Všechny sklady se napustí plynem proti molům, aby se kostýmy uchránily proti jejich řádění.

Foto: Novinky

Pohádková místnost. Šaty českých filmových princezen, princů a králů.

Některé kostýmy jsou natolik cenné, že už se ani nepůjčují. Fundus je pouze vystavuje a vy je tak můžete obdivovat během prohlídek, které se tu konají nejméně jednou měsíčně. Každou první sobotu v měsíci je v budovách depozitáře zpřístupněna tematická prohlídka. V nejbližší době, tedy pátého listopadu, vás tu čeká výstava na téma Aloise Nebela a Cirkusu Humberto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám