Hlavní obsah

Dítě vyloučili ze školy kvůli náušnici a dlouhým vlasům

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Antonio

Šestiletý chlapec ze školy ve vesnici Blanco nedaleko San Antonia v americkém Texasu byl během prvního týdne v nové škole dočasně vyloučen. Provinil se tím, že měl údajně příliš dlouhé vlasy a diamantovou náušnici v uchu.

Článek

Učitelé ze základní školy v Blanco Independent School District nařídili šestiletému Garethu Shandovi, aby krátce po začátku školního roku 22. srpna opustil výuku kvůli tomu, že porušil školní pravidla v oblasti oblékání.

Jeho matka Kandi Shandová přitom uvedla pro regionální televizi Kens5, že nechává svému synovi narůst dlouhé vlasy, aby je posléze mohl darovat charitativní organizaci Locks of Love, která pak dodává vlasy malým pacientům s rakovinou.

Dále také uvedla, že Gareth nosí náušnici už pět let a nikdy se nesetkal s nějakým problémem, alespoň dokud jejich rodina bydlela v Severní nebo Jižní Karolíně. Školní příručka pro rodiče v texaském Blanco však mluví jasně, chlapci nesmí nosit náušnice a jejich vlasy musí být vždy upravené, čisté a učesané.

Garethův případ není v Texasu ojedinělý

Podle Shandové má ovšem její syn právo na to, aby se mohl svobodně vyjádřit. Zároveň pak upozornila na podobný případ z El Pasa v Texasu, kde matka chlapce ze školky soupeří s podobným nepochopením, když její syn nosí diamantovou náušnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám