Hlavní obsah

Opusťte máminy sukně a najděte si práci, nařídil španělský soud muži

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský soud přikázal 25letému muži opustit domov a najít si práci poté, co on sám dal k soudu rodiče za to, že mu přestali dávat kapesné. A příspěvek nedostával nikterak špatný, rodiče mu dávali 400 euro měsíčně, tedy asi 9700 korun. Jenže když si jejich ratolest opakovaně odmítala najít práci, štědré kapesné k nelibosti chlapce skončilo.

Foto: Profimedia.cz

Flákací životní styl se mladíkovi nevyplatil. Soud rozhodl ve prospěch jeho rodičů. Ilustrační foto

Článek

Muž z Andalusie na jihu Španělska takříkajíc přestřelil. Myslel si, že je v právu, když dá rodiče k soudu za to, že mu přestali platit kapesné. To se však přepočítal. Soud rozhodl, že musí 25letý mládenec, který má vystudovaná práva, do 30 dnů opustit byt svých rodičů a postavit se na vlastní nohy.

Ač se zdá rozhodnutí soudu zcela v pořádku, ve Španělsku způsobilo pořádný šok. V zemi je totiž zcela běžné, že děti bydlí se svými rodiči až do 30 až 35 let. Mladík, kterého soud nejmenoval, je prý ukázkovým příkladem člověka z tzv. generace "ni-ni", tedy nestuduje a ani nepracuje.

Skutečností je, že má Španělsko velké problémy s nezaměstnaností a pro mladé je takřka skoro nemožné najít uplatnění ve svých oborech. Celková nezaměstnanost v zemi je více než 20 procent, mezi mladými je toto číslo však na neuvěřitelné výši 43 procent, což je nejvíce v EU a dvojnásobek evropského průměru. Ba co víc, každý pátý Španěl ve věku do 30 let stále hledá svou první práci.

Pomoc s osamostatněním

Soudce rozhodl, že v tomto případě je muž dostatečně schopný práce a nemůže očekávat, že ho budou rodiče stále podporovat. Ti už navíc platí splátky za jeho automobil. Soud však nařídil rodičům platit synovi 200 euro měsíčně po dobu dvou let, aby mu pomohli s "osamostatněním".

Není to první případ nespokojeného mladého Španěla, který se rozhodl s rodiči soudit. Loni v létě dal student z galicijského Luga své rodiče k soudu z důvodu, že mu přišlo kapesné ve výši 600 euro nedostatečné a požadoval 800 euro. Soud jeho žádost zamítl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám