Hlavní obsah

Kanaďanka s vzácnou kožní chorobou má "kůru" ve tváři

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ontario
Aktualizováno

Leslie Ann Jenkinsová žijící v kanadském Ontariu před lety začala trpět vzácným kožním onemocněním, hyperkeratotickou formou dermatitidy způsobenou kvasinkou Malassezia. Jedná se o výskyt bolestivých výrůstků podobajících se strupům, které se ženě objevují na obličeji a krku a postupně se jí odlupují. Nemoc se přitom u ženy objevila před pouhými třemi lety, ale její tvář je nyní k nepoznání.

Foto: Profimedia.cz

Leslie Jenkinsová

Článek

Kanaďanka podle svých slov ztratila sebevědomí a na léčbu nemá peníze. Proto požádala o pomoc i kanadskou vládu, která dříve finančně podpořila dvě osoby trpící podobným onemocněním, při kterém tvář vypadá jako kůra stromu. Vláda však tentokrát žádost zamítla.

Foto: Profimedia.cz

Leslie ztratila sebevědomí poté, co ji neobvyklá nemoc postihla.

Foto: Profimedia.cz

Kanaďanka na fotografii z roku 2007, kdy měla ještě tvář v pořádku.

Přestože se žena nedočkala vládní pomoci, její příběh se objevil v místních novinách a mnozí čtenáři jí poslali peněžní dary ze svého. Sbírka byla nakonec tak úspěšná, že si Jenkinsová může léčbu dovolit zaplatit sama.

Foto: Profimedia.cz

Strupy po nějaké době samy odpadnou, ale objeví se další.

Foto: Profimedia.cz

Od vlády se pomoci nedočkala, ta nakonec přišla od čtenářů novin, kde se o ženě psalo.

"Stromový muž" se také léčí

Podobné trable má také muž z Indonésie zvaný Dede. Před časem ho proslavily záběry, na kterých byla ukázána veřejnosti nemoc, která proměnila jeho končetiny v něco, co značně připomínalo kořeny stromu.

O muže se však začal zajímat dermatolog Antony Gaspari z Marylandu, který se rozhodl, že mu pomůže. A léčba už přinesla první výsledky.

Reklama

Výběr článků

Načítám