Hlavní obsah

Hrej a neplať 1/2003

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem před dvěma týdny zamáčkl slzu, napsal přehled nejlepších her roku 2002 a rozloučil se s vámi, netušil jsem, že jako obvykle udělá život pár kotrmelců a my se i nadále budeme potkávat nad přídělem her zdarma. A začneme poněkud netradičně.

Foto: Petr Skála

Při dětském dnu otevřených dveří vám přihraje šišatý míč možná i Pavel Syrový,podobně jako při posledním utkání s Petrovicemi, z něhož je náš snímek.

Článek

Oním netradičním začátkem mám na mysli jakýsi souhrn nejčastěji kladených otázek a odpovědí na ně, kteréžto se mi za dobu mého předcházejícího psaní nahromadily v e-mailové schránce. V podstatě jsou to neustále se opakující problémy typu: odkaz nefunguje, hra nejde rozbalit nebo spustit, kvůli hraní mě vyhodili ze školy apod.

A protože je proměna Novinek dobrou záminkou, pokusím se v několika následujících odstavcích shrnout řešení takovýchto problémů jazykem srozumitelným i počítačovému začátečníku.

Každý týden se v této rubrice dočtete o třech (někdy více, někdy méně) hrách zdarma. Tento pojem je ovšem široký a zahrnuje v sobě následující termíny: freeware, což jsou hry nebo programy, které jsou za určitých podmínek (většinou nekomerční použití) šiřitelné zcela zdarma; shareware, který má omezené možnosti nebo dobu používání a pokud chcete plnou verzi, musíte zaplatit a nakonec dema, což jsou speciálně vytvořené úrovně sloužící k propagaci té které hry.

Download

Nejčastěji se budeme zabývat freeware hrami, hlavním kritériem pro výběr je ovšem zábavnost, což je vlastnost, která není některým demům cizí.

Součástí povídání o každé hře je krom jejího krátkého popisu a zmínce o ovládání (pokud je nějak výrazně rozdílné od zažitých zvyklostí) i informační řádek, jenž je na celé minirecenzi asi nejdůležitější.

První magické slovíčko, které zde naleznete je DOWNLOAD, což je proces, při němž jsou data přenášena ze serveru do vašeho počítače. Kliknutím na tento odkaz se spustí stahování, o němž jste informováni dialogovým oknem. Pro stahování větších her je ovšem záhodno vybavit se nějakým download managerem (viz dále).

Čas od času a není to zas až tak řídký jev, se ovšem stává, že uvedený odkaz prostě nefunguje - prohlížeč zahlásí, že stránku nelze najít. Od toho tu pak je odkaz nazvaný homepage, s jehož pomocí se lze přesunout na domácí stránku hry nebo jejího autora. Zde hledejte odkazy jako stáhni, stáhnout, download nebo přímo název hry.

Pokud zklame i tato cesta, doporučuji použít služeb některého z vyhledavačů; asi nejlépe pro tyto účely poslouží Google, kam postačí zadat frázi název hry download a dále vyhledávat na nalezených stránkách.

Hodnocení her

Další veličinou v informačním řádku je velikost hry udávaná v megabajtech. Mějte na paměti, že za pomoci běžného modemu stáhnete za hodinu asi 10 až 20 MB dat. A proto je účelné používat ke stahování programy zvané download managery. Nejznámějšími jsou GetRight a GoZilla. Návod na jejich používání ovšem převyšuje rámec tohoto článku, takže pokud si nebudete s něčím jisti, požádejte o pomoc zkušenějšího uživatele.

Poslední číslo, které naleznete na informačním řádku je zlomek, který se snaží ohodnotit hru pomocí stupnice 1/10 (absolutní propadák) až výjimečně udělovaných 10/10 (totální špička). Takové hodnocení je však pouze velmi hrubé a navíc hodnotí hru v daném žánru nikoli celkově. Pokud tedy neumíte hrát šachy, pak vás ani jejich počítačová podoba ohodnocená 9/10 zřejmě příliš nenadchne.

Jakmile už máte hru v počítači, je záhodno přistoupit k její instalaci. Najděte soubor, který jste si stáhli a zjistěte, jakou má koncovku neboli příponu. Pokud to je .exe, pak už máte napůl vyhráno, protože stačí potvrzovat dialogová okna klikáním na tlačítko Next a následně hru spustit.

U souborů s koncovkou .zip je situace o něco složitější. Musíte mít nainstalovaný program WinZip, s jehož pomocí soubor otevřete. Ve výpisu zabalených suborů hledejte ten s názvem setup.exe a spusťte jej, načež vše pokračuje jako v předchozím odstavci. Pokud daný soubor nenajdete, jednoduše rozbalte (Extract) všechny soubory do nějakého adresáře a hru spusťte.

Tak to je asi vše, co byste měli vědět o freeware hrách. Pokud jsem tím nudil některé skalní hráče, pak se omlouvám a slibuji, že příští týden jsem zde jako obvykle s přídělem tří nových her zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám