Hlavní obsah

Nejstarší člověk planety se dožívá 130 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taškent

Věku 130 let se v těchto dnech údajně dožívá Tuti Jusupovová, obyvatelka jedné ze zapadlých vesnic na severozápadě středoasijského Uzbekistánu. Podle dokumentů, kterými se prokazuje, se narodila 1. července 1880, a je tudíž nejstarším člověkem planety. Informace o pravosti dokladů ale nebylo možné nezávisle ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Žena z Uzbekistánu se údajně dožila 130 let. Ilustrační foto

Článek

Jusupovová celý život tvrdě pracovala, jejím zaměstnavatelem byly hlavně uzbecké stavební firmy. V nynějším pokročilém věku je podle agentury Interfax obklopena pozorností celé své rozsáhlé rodiny.

Jusupová se vdala ve věku 17 let, tedy ještě v 19. století, a měla dvě děti. V Uzbekistánu podle místních úřadů žije přes 2000 lidí starších sta let. Všichni dostávají v předvečer 1. září, Dne nezávislosti Uzbekistánu, státní vyznamenání.

Jusupová je o osm let starší než doposud nejstarší ověřená osoba světa, Francouzka Jeanne Calmentová, jež zemřela v srpnu 1997 ve 122 letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám