Hlavní obsah

Parašutista přeskočil ve 2000 metrech z letadla na letadlo

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salzburg

Parašutista Paul Steiner předvedl dva neuvěřitelné kousky ve dvoukilometrové výšce. Odvážný Rakušan nejdřív dosedl z jednoho kluzáku na druhý. Po chvíli spojil dva letouny dohromady vlastním tělem. Paul své číslo předvedl s naprostou lehkostí. Nic podobného však rozhodně nedoporučuje zkoušet ani zkušeným parašutistům.

Článek

Statečný Steiner má za sebou více než 3000 seskoků. Příprava na několikaminutovou show trvala přes rok. Celou akci musel pečlivě nacvičovat nejen parašutista, ale také piloti obou kluzáků. Sebemenší zaváhání by mohlo mít tragické následky.

Rakušan nejdříve vylezl z kabiny kluzáku nad rakouskými Alpami. Přesunul se až na okraj jednoho z křídel a kotrmelcem se spustil dolů. Držel se přitom křídla pouze za ruce. Po chvilce přiletěl druhý z kluzáků a Steiner dosedl na jeho křídlo.

Ve 160kilometrové rychlosti spojil letadla 

Následovalo pokračování jen těžko uvěřitelné podívané. Parašutista stál za letu ve středu kluzáku, jež dosahoval rychlosti přes 160 kilometrů v hodině. Nad Paulovu hlavu se dostal pilot v druhém z letadel. Parašutista se ho zachytil za ocasní plochu a spojit tak dva letouny vlastním tělem.

„Myslím, že to vypadalo docela jednoduše. Všechno ale nikdy nemůže vyjít podle plánů. Musel jsem několik minut čekat na křídle letadla, než přiletělo to druhé. Bylo to dost obtížné,“ uvedl zkušený parašutista.

„Dokonce i s padákem to určitě mohlo dopadnout špatně. Paul mohl kdykoli uklouznout. Byl to neskutečný výkon,“ neskrýval nadšení jeden z fanoušků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám