Hlavní obsah

V Paříži se budou dražit exkluzivní vína z dob Ludvíka XVI.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Na 18 tisíc lahví nejlepšího francouzského vína půjde na začátku prosince do aukce. Pocházejí z restaurantu La Tour d´Argent založeného v roce 1582. Nejstarší značky k prodeji jsou o dvě století mladší, přesto se však řadí k tomu nejexkluzivnějšímu, co mohou tamní vinné sklepy nabídnout.

Článek

Pod pařížskou restaurací La Tour d´Argent se skrývají rozsáhlé sklepy, v nichž se po dlouhá staletí uchovává nejlepší víno Francie. V současnosti se zde nachází na 450 tisíc lahví bílého a červeného vína, šampaňského a likérů. Sklepení zůstalo nepovšimnuto i během nacistické okupace Paříže, když desítky dalších padaly za oběť mlsnému jazyku Hitlerových hord.

„Pro milovníky vína jsou tyto sklepy Mekkou, katedrálou. Nejsvatější ze svatých,“ rozplývá se Alexis Velliet, expert aukčního domu Piasa, který se bude dražbou zabývat. Od aukce si restaurant slibuje, že mu vydělá nejméně milión eur (asi 25 800 000 korun). Některé lahve jsou však tak exkluzivní, že u nich žádná tržní hodnota nebyla stanovena.

Nejstarší značka, která bude na prodej, je koňak Clos du Griffier z roku 1788. Od něj si zájemce může koupit tři lahve, z nichž každá bude mít vyvolávací cenu 2500 eur (asi 64 500 korun). K mání však budou i kousky mnohem levnější, některá mladá vína se budou dražit jen za 10 eur za kus.

Reklama

Výběr článků

Načítám