Hlavní obsah

Do pražské zoo přicestoval roční lední medvěd Tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V sobotu odpoledne přicestoval do pražské zoo nový lední medvěd. Rok starý Tom se do metropole přestěhoval z Brna, kde je velmi populární i spolu se svým sourozencem. Rozloučit se s ním přišly stovky lidí. Do Prahy dorazil v pořádku, jen byl z transportu trochu nervózní.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Menší z populárních dvojčat, lední medvěd Tom, čeká 14. února v kotci brněnské zoo na odvoz do Prahy

Článek

Mluvčí pražské zoo Vít Kahle řekl, že transport proběhl podle plánu. "Vše bylo v pořádku a vykládka proběhla bez jediné komplikace na to, že přesun je v životě medvíděte určitým náporem na jeho nervovou soustavu," uvedl Kahle. Z přepravní bedny prý však macek o váze 110 kilo vyběhl hladce do prostoru karantény v zázemí expozice ledních medvědů.

"Je v péči veterinářů, kteří provedou vstupní prohlídku. Pokud bude vše v pořádku, uvidí ho návštěvníci do deseti dnů," dodal Kahle. Tom měl v zoo přichystány ryby i vodu, aby se uklidnil. V dalších dnech ho začnou chovatelé přivykat na venkovní expozici. Tu bude obývat spolu s medvědicí Bertou.

Příprava na odjezd trvala zhruba půl hodiny, doprovázely ji drobné komplikace, kdy se utrhl jeden ze šroubů na kleci. Do Prahy jela roční šelma z bezpečnostních důvodů bez uspání, stejně jako v neděli druhý z dvojice Bill. Toho z Brna posílají do německého Gelsenkirchenu.

Pracovnice brněnské zoo s dortem z ryb a mrkvíse přišly do brněnské zoo rozloučit s menším z populárních dvojčat, ledním medvědem Tomem.foto: ČTK/Igor Šefr

Medvíďata, která se narodila předloni na podzim, výrazně zvedla návštěvnost brněnské zoo. Pro tamní chovatele byl jejich odchov velkým úspěchem. Několik předchozích pokusů se nezdařilo, protože samice Cora se o mláďata nedokázala postarat. Podobné problémy znají i v jiných zahradách, včetně té pražské.

Ředitel brněnské zoo Martin Hovorka se už nechal opakovaně slyšet, že by se už na podzim mohly v zoo objevit další medvědí přírůstky. Za pár dní se totiž z německého Gelsenkirchenu vrátí otec Billa a Toma Umca. "Ten je na rozdíl od Billa a Toma cestovatel, několikrát byl v Praze a v Kazachstánu," popsal Hovorka.

V přírodě se podle něj šelmy oddělují asi ve dvou letech, v zoo už by ale spolu déle v jednom výběhu nevydržely. "Ten výběh není uzpůsoben na víc zvířat, už teď byla mezi bratry několikrát pozorována jistá nevraživost například při krmení," vysvětlil. Ujistil, že v nových zahradách budou mít stopadesátikiloví brněnští odchovanci výborné podmínky.

Život Billa a Toma v Brně mohli zájemci sledovat téměř od narození medvíďat na internetu. Podle Hovorky se chovatelé do výchovy nijak nezapojovali, a z medvědů tak vyrostly skutečné šelmy. Zároveň se ale oba bratři stali miláčky Brňanů. Návštěvnost zoo se loni meziročně zvýšila o desítky tisíc a obrovský zájem byl i o dárkové předměty s fotografiemi medvědů nebo plyšové hračky.

Reklama

Výběr článků

Načítám