Hlavní obsah

Japonci těží zlato ze stok, na tunu odpadu připadají dva kilogramy zlata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAGANO

Japonsko, které trpí nedostatkem přírodních surovin, našlo nový zdroj zlata. Zaměstnanci stanice, kde se zpracovávají splašky z prefektury Nagano, přišli na to, že z odpadků mohou vytěžit tolik zlata jako některé z nejlepších zlatých dolů na světě.

Foto: Profimedia.cz

Splašky u Nagana mají daleko větší výtěžnost než zlaté doly.

Článek

Číslo je neuvěřitelné a blíží se dvěma kilogramům na tunu spáleného odpadu. To je nesrovnatelně lepší výtěžnost, než mají nejlepší doly na světě.

Úředník z naganské prefektury potvrdil reportérům Reuters, že za vysoký obsah zlata ve splašcích zpracovávaných ve stanici Suwa zřejmě může vysoký počet továren, které v okolí zpracovávají právě tento kov.

Čistička splašků získává 1890 gramů zlata z tuny spáleného odpadu. To je mnohem více než nejlepší japonský zlatý důl, který získává z tuny rudy jen 20 až 40 gramů žlutého kovu.

Prefektura očekává, že si by touto "těžbou z odpadků" za minulý rok mohla vydělat 15 miliónů jenů (3,7 miliónu Kč) čistého zisku. "Kolik přesně vyděláme, bude záležet i na ceně zlata," dodal místní úředník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám