Hlavní obsah

Na Marsu se mění povrch častěji než na Zemi

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stereofotografie geologických vrstev v kráterech na Marsu ukázaly, že rudá planeta byla na své oběžné dráze mnohem labilnější než Země. Dvojice snímků kamery HiRISE na palubě satelitu NASA Mars Reconnaissance Orbiter poprvé odhalila sílu cyklicky se opakujících vrstev.

Článek

„Hovořit o struktuře povrchu Marsu jen podle dvourozměrných snímků, bez znalosti topografie a tloušťky vrstev, by vedlo k chybným závěrům,“ uvedl v prosincovém vydání Nature Kevin Lewis z MIT. „Díky stereosnímkům máme teď důkaz o cyklice změn sklonu marsovské osy a z toho vyplývajících geologických vlastnostech povrchu planety.“

Z prvního hodnocení snímků vyplývá, že Mars byl dvakrát „živější“ planetou než Země. Zatímco na Zemi se zachovala svědectví o cyklech pět ku jedné podle menších a výraznějších výkyvů, na Marsu je to deset ku jedné.

Části odkryté struktury v marsovských kráterech v oblasti Arabia Terra ukazují jen metr silné vrstvy usazenin, několiksetkrát se opakující v desetivrstvých cyklech. Odpovídá to období 1,2 miliónu let četných výkyvů, což nasvědčuje častým a poměrně prudkým změnám klimatu.

Případná odpověď na otázku, zda na Marsu existoval život, bude mít nejméně dva roky zpoždění: NASA oznámila, že kvůli technickým problémům nestihne vyslat experimentální laboratoř MSL ve startovacím okně příští podzim a další se otevře až roku 2011.

V říjnu ale vyrazí k Marsu na ruské raketě čínská sonda Jing-chuo 1, aby fotografovala planetu a její měsíc Phobos (strach), jehož nízká hmotnost je nevyřešenou záhadou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám