Hlavní obsah

Japonský premiér si rozhněval důchodce, prý nic nedělají a jen se belhají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonský prostořeký premiér Taró Aso si rozhněval početnou skupinu obyvatel. Kritizoval důchodce, že nic nedělají a jenom chodí po doktorech. Za své výroky se později omluvil.

Článek

"Jenom se belhají kolem a neustále navštěvují doktory," prohlásil Aso minulý týden na ministerském zasedání, jehož záznam byl zveřejněn v noci na dnešek. "Já platím řádně daně. Proč bych měl platit za někoho, kdo jen líně jí a popíjí a nic nedělá?" dodal.

Poznámky předsedy vlády vyvolaly v zemi okamžitou kritiku a přiměly premiéra k omluvě. "Omlouvám se za poznámky, které mohly urazit ty, kteří skutečně trpí nemocemi," řekl Aso v televizních zprávách.

Japonsko má jednu z nejrychleji stárnoucích populací na světě. Více než pětina ze 128 miliónů obyvatel Japonska je nyní starší 65 let a předpokládá se, že tento počet se do poloviny nynějšího století zdvojnásobí.

Vtipkoval i o nemocných s Alzheimeriovou chorobou

Aso, který je premiérem od konce září, má se svým neomaleným vyjadřováním problémy neustále. Omlouvat se musel již například za vtipkování na účet lidí s Alzheimerovou chorobou či za přirovnání opoziční Demokratické strany Japonska (DPJ) k nacistům. Obhajoval také okupaci Korejského poloostrova v první polovině 20. století.

Vládní mluvčí Takeo Kawamura ale Asova slova odbyl jako neškodný projev jeho svérázné povahy. "Je pravděpodobné, že takových poznámek od něj uslyšíte víc. Je to součást jeho šarmu," podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám