Hlavní obsah

Britský soud přiznal právo na otcovství dvěma mužům zároveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský odvolací soud zajímavě rozhodl ve sporu dvou mužů o otcovství šestiletého chlapce. Soudce Mark Potter přiznal toto právo oběma pánům – biologickému otci i tomu, který chlapce vychovával odmalička. Vznikl tím zajímavý precedens britské legislativy, neboť rodičovství teď může být v zemi přiznáno více než jednomu muži.

Foto: Profimedia.cz

Rozhodnutím soudu vznikl zajímavý precedens. Ilustrační foto

Článek

Soudce uvedl, že muž A, který od narození dítěte věřil, že vychovává vlastního biologického potomka, se smí i nadále nazývat jeho otcem, přestože testy DNA jejich příbuznost vyloučily. Zároveň však právo na otcovství přiznal také biologickému otci, který o synovi dosud nevěděl.

Soudní rozhodnutí vytvořilo zajímavý precedens, neboť podle něj může mít v Británii dítě hned několik rodičů, nikoli jen jeden.

K soudu dala celou kauzu matka. Ta totiž porodila chlapce v roce 2002 krátce nato, co začala žít s mužem A. Ten pak syna vychovával jako vlastního. Když se s ním žena v roce 2004 rozešla, řekla mu, že chlapec není jeho. Jenže on se ho odmítal vzdát, přestože pozdější testy DNA prokázaly, že biologickým otcem je někdo jiný.

Soudce rozhodl, že i nebiologický otec má „ryzí a legitimní“ právo pokračovat ve výchově chlapce. „Neexistuje limit v počtu osob, které mohou mít rodičovskou zodpovědnost za jediné dítě ve stejnou chvíli,“ uvedl soudce sir Mark.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám