Hlavní obsah

VIDEO: Ochrnutý Izraelec maluje obrazy očima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelec Rahamim Melamed-Cohen je paralyzován od hlavy až k patě, je na vozíku a nemluví. Se světem komunikuje pouze jemnými pohyby očima. Již 14 let trpí vzácnou neuro-degenerativní nemocí. Izraelec ale dokáže díky speciálnímu počítačovému systému nejen psát, ale i malovat.

Článek

Izraelci Rahamimu Melamed-Cohenovi by mohl chuť do života a nezdolnou vůli závidět každý. Je celkově paralyzován, jediný pohyb, jakého je schopen, je mžikání očima. I tak ale píše knihy, skládá hudbu a teď už i maluje.

Nemoc, kterou Cohen trpí, je smrtelná a není na ni lék. Postupně postihuje celé jeho tělo, nejdříve zasáhla jeho nohy, pak ruce a nakonec i respirační systém. Právě proto musí za muže i dýchat přístroje.

"Můj otec je pragmatický člověk. Vždy ví, jaká je další fáze jeho nemoci, proto se naučil počítač ovládat stále rychleji a rychleji a teď už to zvládá skvěle," řekla Cohenova dcera.

V Jeruzalémě v těchto dnech probíhá výstava 33 ilustrací Starého zákona, které Cohen očima namaloval a slaví velký úspěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám