Studenti Tokijské univerzity pod vedením profesora Masajuky Nakaa se v rámci projektu zaměřeného na vývoj technologie pro zpracování dutých nanovláken rozhodli vyrobit tradiční japonskou misku, nazývanou ramen. Podařilo se jim tak zhotovit nádobku o průměru 0,0001 centimetru.

Dutá nanovlákna jsou trubicovité části uhlíku, které jsou tisíckrát slabší než lidský vlas, ale přitom pevnější než ocel. Pro jejich jedinečné vlastnosti je jich možné použít například v elektronice a medicíně.

V misce se nacházejí i miniaturní "nudle", které měří jen 0,0002 centimetru na délku a 0,000002 centimetru na šířku.

"Myslíme si, že je to nejmenší miska na nudle na světě, s nejmenší porcí nudlí uvnitř, i když nejsou jedlé," prohlásil profesor Nakao. Nejtěžší prý bylo nudle přimět, aby zůstaly na svém místě, protože měly tendenci se vztyčovat jako klíčky rostlin, dodal.