Hlavní obsah

Soros chce změnit Spojené státy

Novinky, Jaroslav Höfer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodně proslulý finančník George Soros nedávno učinil nečekaný, snad i šokující krok: oznámil, že výrazně omezuje svou činnost v Rusku, aby se soustředil na jinou zemi, kde je podle něho ohrožena občanská společnost - na Spojené státy americké.

Článek

"Jako americký občan cítím, že současná vláda Spojených států zneužívá pravomoci, neboť se snaží svou moc dál posílit, místo aby jí využila k pokusu vytvořit mírovější a rovnoprávnější svět," citovala jeho slova agentura AFP.

Soros, finančník a miliardář, který se do New Yorku přistěhoval z Maďarska, od roku 1984 finančně podporoval disidenty v bývalých socialistických zemích, zvláště pak ve své rodné vlasti.

"Oslavil jsem patnáct let fungování Sorosovy nadace v Rusku tím, že končím její činnost v současné formě," oznámil na tiskové konferenci v Moskvě. Neznamená to její úplný konec, ale značné omezení činnosti. Jak potvrdila pracovnice odbočky této nadace v Praze, omezuje se i Sorosova aktivita v České republice.

Bojovník proti Bushovi

Sorose v poslední době údajně znepokojují problémy, které přináší globalizace a role, kterou při ní hrají USA. "Boj za celosvětovou otevřenou společnost musí být vybojován především v USA, protože ty se evidentně staly dominantní silou ve světě," řekl.

A situace tam je podle něho dost nebezpečná, "protože exekutiva se dostala pod vliv skupiny ideologů, kteří zapomněli na první zásadu otevřené společnosti: že nemají monopol na pravdu".

Americká vláda podle Sorose zneužila teroristický útok na New York z 11. září 2001 jako "záminku k rozšíření moci vlády nad správné meze". A především pak je zvlášť nebezpečná Bushova doktrína, podle níž mají USA právo na preventivní vojenskou akci. "Připomíná mi to slova George Orwella z Farmy zvířat, že si všechna zvířata jsou rovna, ale některá jsou si rovnější víc než druhá," řekl Soros.

Muž, jehož jméno se stalo pojmem ve východní Evropě, působí pozdvižení nejen kritikou Bushovy vlády. Říká se o něm, že financuje kampaně za legalizaci lehkých drog. Bouři způsobila i nedávná studie, kterou zaplatil, podle níž američtí státní žalobci v "epidemických rozměrech" falšují důkazy proti obžalovaným a zamlčují fakta hovořící ve prospěch podezřelých.

Soros ale nezapomíná na zemi, odkud pochází. Nedávno sponzoroval velkou konferenci v Budapešti, která se zabývala údělem romské menšiny ve střední a východní Evropě.

Zdroje se tenčí

George Soros, původně György Schwartz, finančník a miliardář, emigroval krátce po válce z Maďarska do Anglie a později do USA. Svůj pohádkový majetek tam získal především spekulacemi na měnových trzích. V roce 1992 využil slabosti britské libry a spekulacemi proti ní donutil Londýn, aby vystoupil z tehdejšího západoevropského měnového systému.

Byl obviněn z toho, že vyvolal ekonomickou krizi v jihovýchodní Asii a ve Francii byl souzen za zneužívání důvěrných informací a musel zaplatit pokutu ve výši odpovídající více než 60 miliónům korun.

Nyní však už 72letý podnikatel zdůrazňuje, že se jeho majetek tenčí. "Dny, kdy jsem vydělával peníze, jsou pryč. Dřív jsem vynakládal na svou nadaci polovinu zisku. Teď můžu rozdávat jen to, co už mám. Myslím ale, že mi to do konce života vystačí," řekl.

Přesto jeho předvídavost vývoje na burzách ohromuje. Před více než rokem předpověděl, že kurs amerického dolaru poklesne možná až o třetinu. A vývoj mu dal za pravdu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám