Hlavní obsah

Ve 113 letech zemřela nejstarší osoba v Japonsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Ve věku 113 let zemřela dnes nejstarší osoba v Japonsku. Kaku Jamanakaová podlehla blíže neupřesněné chorobě v nemocnici ve středojaponském městě Jatomi, kam byla převezena z pečovatelského domu.

Článek

Jamanakaová se narodila 11. prosince 1894 a nejstarší žijící osobou v Japonsku se stala letos v únoru, kdy zemřela rovněž 113letá Cunejo Tojonagaová.

Jamanaková byla známá svou láskou ke zpěvu a bývala účastnicí místních soutěží karaoke.

Zatím není jasné, kdo převezme "štafetový kolík" nejstarší osoby na japonském souostroví. Japonsko patří k zemím s největší průměrnou délkou života na světě. Předloni právě zdejší ženy dosáhly rekordního průměrného věku - totiž 85,81 roku. Zdejší muži se v průměru dožívají 79 let.

Počet Japonců starších sta let se za posledních deset let téměř zečtyřnásobil. V loňském roce podle údajů ministerstva zdravotnictví v zemi vycházejícího slunce žilo 32 295 staletých.

Za nejstaršího žijícího člověka na Zemi uznává Guinnessova kniha rekordů Ednu Parkerovou ze Shelbyville v americkém státě Indiana, jíž je 114 let. Tato stávající rekordmanka se narodila 20. dubna 1893.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám